От какво се прави домашната ракия?

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

домашната ракия
5

Домашната ракия е високо алкохолна напитка, произвеждана масово в страните от Балканския полуостров, където се счита за национална напитка. В България и викаме „ Ракия“, в Турция „Ракъ“, в Румъния и казват „Цуйка и парцуца“, а в Сърбия  правят „сливовица“ също като нас. 

 Ракията, колкото и да ни е чудно, идва при нас чрез турците. Преди това не сме знаели какво е ракия, а българите са пили предимно вино и медовина. Като дума идва от арабски език и значи „потя се“. Не случайно е забранена за мюсюлманите в тези горещи пустини. 

На ракията са посветени много песни и стихове, дори днес е налична шеговита стихосбирка за ракията наречена Алколирика, четенето на която е много подходящо за компания и на маса, 

 За производството й се използват основно селскостопански суровини: грозде (ферментирали гроздови джибри) и плодове от почти всички овощни видове, като ябълки, круши, сливи, джанки, кайсии и всичко, което се сетите.

По отношение на алкохолно съдържание разнообразието е в доста широки граници от 38 до 50 алкохолни градуса. В някой райони правят плодови ракии които са около 42-43 градуса, а в други обичат анасонлийка по 50 градуса. 

Различие съществува и в цвета (от безцветен до златист, понякога и в конячни тонове).

 Ароматът се дължи основно на изходната суровина и по - рядко на допълнително прибавени билки и други ароматични подправки.  Ароматни съединения се образуват и при ферментацията, дестилацията и отлежаването.

 Окончателният вкус, цвят и аромат се оформят по време на отлежаването, което до голяма степен зависи от съда, в който протича, от продължителността на процеса и от температурата.

 Домашната ракия има калорично съдържание приблизително около 90 килокалории на 100 грама.  Като съдържание тя се получава от етанол и вода. Поради тази причина не е добре да се прекалява с нея, защото се абсорбира много бързо от органите на човешкото тяло.

 Днес в страната навлязоха супер технологични казани за варене на ракия, където алкохола излиза над 90 %.  В подобен казан за ракия може да направите по-голямо количество питие за пиене, като краен продукт след смесването и с дестилирана вода. Дестилерията притежава единствения в България сертификат от произвоителля за условия най-близки до идеалните. Бутилираното в специална бутилка със специален етикет каччествено питие е чудесен подарък за всеки мъж. Ако се чудите какво да правите през уикенда, ето ви една идея. Разходете се до Габрово за да съчетаете приятното с полезното и пробвайте това технологично чудо за варене на ракия.