Чинии за всеки ден: Кой е най-подходящият материал?

Популярни

жена с лап топ

Защо лаптопите се търсят повече от настолните компютри?

В съвременния свят, където гъвкавостта е ключова, лаптопите набират все по-голяма...

дървен материал за пос дисплей

Дисплеи от дърво и еко пластмаса - естествен и устойчив начин да продадете продукта си

Една от най-големите тенденции в производството на потребителски стоки, е нарастващото търсене...

подредени по размер чинии
5

Замисляли ли сте се дали има разлика в чиниите по заведенията и тези, които имате вкъщи. Кои от какъв материал са изработени и колко са издръжливи? По принцип, най-разпространените видове съдове за хранене са от порцелан, стъкло, керамика или stoneware керамика, която се пече при по-висока температура. Колкото по-здрави са едни чинии, купи и чаши, колкото по-устойчиви са към надрасквания, толкова по-висока е цената им. Относно цветовете повечето заведения избират бял цвят или нюанси на бялото, за да може лесно да се комбинира с блюдата. Освен това, белият цвят няма как да избледнее. Много голямо разнообразие от чинии, купи и плата има на Anmar.bg. Съвет от нас е винаги да избирате комплекти, които да са издръжливи и качествено изработени. Нека да видим, кои обаче са подходящи за ежедневна употреба.

Керамика

Това е един от най-твърдите материали, заради метода си на получаване. Цветово, чиниите и кухненското оборудване от този материал може да бъде всякакво. Защитено от надраскване и може да издържи години наред без да има видими следи от използване.  Специален вид керамика е stoneware, който е по-малко порест, по-твърд и издръжлив благодарение на вид стъкло, което се добавя при правенето му.

Самият материал дава възможност да се изработят чинии и купички с гладко покритие и отгоре и отдолу. За разлика от други чинии, където гладко покритие има само отгоре. Това помага да се подреждат по-лесно и да не се драскат при подреждане.

Комплектите от керамика са универсални за използване и за поддръжка. Могат да се мият в миялна машина, да се слагат в микровълнова фурна, както и да се замразяват. Освен това върху тях могат да се правят уникални украси.

Порцелан

За ежедневна употреба порцеланът също не е лош избор. Много хора признават, че когато чуят думата порцелан, веднага мислят за деликатен и крехък материал. Но когато става дума за ежедневна употреба, порцеланът е най-силният и траен материал. Той е направен чрез изпичане или нагряване на глина и след това се закалява. Много заведения използват чинии от чисто бял порцелан, точно защото издържат дълго време и не избледняват, дори и да имат някакви шарки по тях. Лошото при него е, че лесно се чупи, при изтърване.

Порцеланът може да се слага в микровълнова, което също е огромно удобство, ако в заведението се използва такава. Порцеланът издържа на температурни разлики, има и изолационни свойства. Материалите, които се слагат в порцелана са каолин и кварц и така той става още по-издръжлив.

поставени една върху друга чинии с вилици и ножове

Стъклени чинии

Перфектен избор за салатени барове и ресторанти. Докато стъклените съдове за вечеря изглеждат чудесно в съчетание с всякакъв вид ястия, материалът стъкло е най-крехкият от всички. Има различни видове стъкло, като малко по-издръжлив вариант е закаленото стъкло. Дори и по-трудни за чупене, все пак не могат да се мерят по издръжливост с порцелана и керамиката.

Пластмасови чинии и чаши

Много ресторанти за бързо хранене, бюфети и кафенета. Пластмасата, като цяло никога не е добър избор, защото пожълтява бързо и е вреден. Меламиновите чинии също са вид пластмасови. Хубавото им е, че са евтини и не се чупят лесно, дори и при изтърване. Леки са на тегло и могат да са всякакви цветове, защото се оцветяват лесно. Лошото е, че се оцветяват и от храна, примерно от домати, които са престояли прекалено дълго в тях. Използват се най-често по хотелите и в здравните институции.

Кой е най-подходящият материал за всеки ден?

Със сигурност пластмасата не е на първо място, заради редица съображения. Затова пък порцелановите комплекти и керамичните са пример за издръжливост и могат да се използват ежедневно без да се занемарят. По принцип и двата материала могат да се нагряват и да се слагат в микровълнова обаче все пак предварително проверете инструкциите към чиниите, за да не би да имат златни кантове или друга украса по тях, която да пречи.