Чинии за всеки ден: Кой е най-подходящият материал?

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

подредени по размер чинии
5

Замисляли ли сте се дали има разлика в чиниите по заведенията и тези, които имате вкъщи. Кои от какъв материал са изработени и колко са издръжливи? По принцип, най-разпространените видове съдове за хранене са от порцелан, стъкло, керамика или stoneware керамика, която се пече при по-висока температура. Колкото по-здрави са едни чинии, купи и чаши, колкото по-устойчиви са към надрасквания, толкова по-висока е цената им. Относно цветовете повечето заведения избират бял цвят или нюанси на бялото, за да може лесно да се комбинира с блюдата. Освен това, белият цвят няма как да избледнее. Много голямо разнообразие от чинии, купи и плата има на Anmar.bg. Съвет от нас е винаги да избирате комплекти, които да са издръжливи и качествено изработени. Нека да видим, кои обаче са подходящи за ежедневна употреба.

Керамика

Това е един от най-твърдите материали, заради метода си на получаване. Цветово, чиниите и кухненското оборудване от този материал може да бъде всякакво. Защитено от надраскване и може да издържи години наред без да има видими следи от използване.  Специален вид керамика е stoneware, който е по-малко порест, по-твърд и издръжлив благодарение на вид стъкло, което се добавя при правенето му.

Самият материал дава възможност да се изработят чинии и купички с гладко покритие и отгоре и отдолу. За разлика от други чинии, където гладко покритие има само отгоре. Това помага да се подреждат по-лесно и да не се драскат при подреждане.

Комплектите от керамика са универсални за използване и за поддръжка. Могат да се мият в миялна машина, да се слагат в микровълнова фурна, както и да се замразяват. Освен това върху тях могат да се правят уникални украси.

Порцелан

За ежедневна употреба порцеланът също не е лош избор. Много хора признават, че когато чуят думата порцелан, веднага мислят за деликатен и крехък материал. Но когато става дума за ежедневна употреба, порцеланът е най-силният и траен материал. Той е направен чрез изпичане или нагряване на глина и след това се закалява. Много заведения използват чинии от чисто бял порцелан, точно защото издържат дълго време и не избледняват, дори и да имат някакви шарки по тях. Лошото при него е, че лесно се чупи, при изтърване.

Порцеланът може да се слага в микровълнова, което също е огромно удобство, ако в заведението се използва такава. Порцеланът издържа на температурни разлики, има и изолационни свойства. Материалите, които се слагат в порцелана са каолин и кварц и така той става още по-издръжлив.

поставени една върху друга чинии с вилици и ножове

Стъклени чинии

Перфектен избор за салатени барове и ресторанти. Докато стъклените съдове за вечеря изглеждат чудесно в съчетание с всякакъв вид ястия, материалът стъкло е най-крехкият от всички. Има различни видове стъкло, като малко по-издръжлив вариант е закаленото стъкло. Дори и по-трудни за чупене, все пак не могат да се мерят по издръжливост с порцелана и керамиката.

Пластмасови чинии и чаши

Много ресторанти за бързо хранене, бюфети и кафенета. Пластмасата, като цяло никога не е добър избор, защото пожълтява бързо и е вреден. Меламиновите чинии също са вид пластмасови. Хубавото им е, че са евтини и не се чупят лесно, дори и при изтърване. Леки са на тегло и могат да са всякакви цветове, защото се оцветяват лесно. Лошото е, че се оцветяват и от храна, примерно от домати, които са престояли прекалено дълго в тях. Използват се най-често по хотелите и в здравните институции.

Кой е най-подходящият материал за всеки ден?

Със сигурност пластмасата не е на първо място, заради редица съображения. Затова пък порцелановите комплекти и керамичните са пример за издръжливост и могат да се използват ежедневно без да се занемарят. По принцип и двата материала могат да се нагряват и да се слагат в микровълнова обаче все пак предварително проверете инструкциите към чиниите, за да не би да имат златни кантове или друга украса по тях, която да пречи.