Турски думи в българския език

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Българско и турско знаме
0

В българския език има много чуждици, които са се възприели от турски, френски, немски, а напоследък навлизат все повече и английски думи. Що се отнася до турския език, съседството на двата народа, както и почти петвековното турско робство в България, са довели до много думи, заети от турския език в българския. Нека разгледаме повече за причините.

Езиков контакт

Езиците на Балканите са били повлияни един от друг още през ранното Средновековие. Преди новата ера българският и турският са били говорени от много различни групи, някои от които са използвали повече от един език. В такъв контекст езиковият контакт между двата езика може да бъде значителен и да има дълбок ефект върху езика. Тук обсъждаме основните характеристики на балканските езици. Езиковият контакт между турски и български оказва широко влияние върху структурата и функциите на тези два езика.

Езиците споделят много общи неща, включително лексика от социално-политическия живот и материалната култура, както и облеклото. Българският има много турски заемки. Тази статия подчертава някои примери и проследява развитието им през вековете. Например "боя" на турски е „boyamak“.

Заети думи

Турските думи са често срещана черта на балканските езици и има няколко причини за това. Турските думи са утвърдени заемки и органично са навлезли в балканския език. Те вероятно са били приети от други езици по исторически причини. В резултат много български думи са турски заемки.

Българите и турците са съжителствали не само като съседи, но и като едно общество по време на турското робство в България, затова е съвсем естествено да сме възприели от тях не само езикови фактори, но и културни и поведенчески. Затова никак не е чудно, че много голяма част от чуждиците в българския език са именно от турски език.  И именно това е причината, да можете лесно да намерите преводач от български на турски език за какъвто и да е превод.

Тюркски заемки

Повечето българи говорят диалект на български с някои турски заемки в езика си. Тези думи са част от речника на българския език и се използват по същия начин като турските заемки. Българският има три рода, а турският няма. Съществителните имена, завършващи на съгласни в турския език, се транскрибират на български в мъжки, женски или среден род.

Появата на турски заемки в българския език може да се проследи в тюркските езици. Няколко славянски езика имат тюркски заемки и е трудно да се различи кога тези думи са проникнали за първи път в езика. Въпреки това е възможно да се идентифицират различни слоеве от тюркски заемки и да се сравнят с българските и турските речници. Един от начините да направите това е да разгледате лексикалната история на българския език.

Промени в социолингвистичния статус

Значителна промяна в социолингвистичния статус на едни и същи думи в българския и турския е резултат от промяната в политиките спрямо етническите малцинства. Една от основните тенденции е развитието на значителна българска лексикална интерференция в родния турски диалект. Друг е нарастването на турския национализъм и грамотност. От началото на ХХ век са документирани промени в социолингвистичния статус на едни и същи думи в българския и турския език.

Примери за турцизми в българския език

Според учените има над 3500 думи в българския език, които идват от турския. Ето някои от най-често използваните:

  • Бакшиш – идва от турската дума bahşiş (подарък) и означава малка сума пари над официалната цена.
  • Тенджера – дълбок съд за готвене;
  • Бахър – ужасен студ;
  • Геврек – кръгла тестена закуска;
  • Хич – въобще, изобщо;
  • Рахат – спокойствие, безгрижие;
  • Евала – браво;
  • Кяр – облага, печалба;
  • Резил – излагация, позор, срам;
  • Мерак – хъс, стремеж;