Икони и бъдещето: Къде отива свещеното изкуство?
Иконата, вековен символ на вярата и духовността, е изкуство,...
Правилният съд за готвене може да улесни всяка рецепта. Така че ако мислите да инвестирате в нови тигани, тенджери или други готварски принадлежности е важно да се запознаете с различните налични видове и да научите как да ги използвате. Това не само ще направи готвенето по-приятно, но също ще подобри вкуса и представянето на вашите ястия. Тук ще ви изложим кратко ръководство за различните видове тигани и съдове за готвене и как да ги използвате.
Независимо дали готвите всеки ден или от време на време, вие ще имате нужда да се снабдите с набор от тигани и съдове. Тук са част от принадлежностите, които всеки готвач трябва да има, както и съвети как да ги използвате ефективно.
Тиганите от неръждаема стомана са издръжливи и универсални. Те са по-леки от чугунените, по-здрави, от тези с незалепващо покритие и много от тях са съвместими с индукционни котлони. Могат да се използват за сотиране, пържене, задушаване и т. н. Най-добре е да изберете тиган с дебело, многопластово дъно за по-добро разпределение и задържане на топлина.
Полезен съвет: Най-досадното нещо при този вид тигани е, че при готвене храната може да залепне по повърхността. За щастие, това може да се предотврати с някои прости трикове. Първо, винаги загрявайте тигана добре предварително. След 2-3 минути, добавете тънък слой мазнина. Тиганът е готов за употреба когато започне да блести. Друг начин да проверите дали съдът е достатъчно горещ, е да добавите няколко капки вода. Тя трябва да се раздели на множество капчици и да се изпари.
Тиганите с незалепващо покритие Anmar също е задължителна част от всяка колекция кухненски съдове. Той е идеален за приготвяне на яйца, палачинки, риба и на всичко друго, което може да залепне за обикновените повърхности за готвене.
Полезен съвет: Не загрявайте предварително тигана. Съдовете за готвене с незалепващо покритие обикновено са изработени от алуминий, който се нагрява по-бързо от по-тежката и по-плътна неръждаема стомана. Първо, добавете малко олио в тигана (достатъчно, за да покрие леко повърхността) и го загрейте за няколко секунди, преди да добавите храната. Избягвайте да използвате метални прибори, които могат да надраскат повърхността. Вместо това, разбърквайте с дървени лъжици или силиконови прибори.
Чугунените съдове са класика. Те са издръжливи, многофункционални и осигуряват отлично задържане и разпределение на топлината. Чугунените тигани са перфектни за пържене, печене и сотиране.
Полезен съвет: Предварителното загряване е съществена част от готвенето с чугунени тигани. Има обаче още една важна стъпка, която не бива да пропускате, за да постигнете отлични резултати. Въпреки, че тези съдове обикновено разпределят топлината добре (което може да помогне за избягването на горещи точки), въртенето на вашия чугунен тиган е най-добрият начин за пълно и равномерно нагряване. Също така, подправяйте тигана редовно за по-добро отделяне на храната и защита срещу ръжда.
В идеалния случай, ще имате голяма, малка и средна тенджера. Големите тенджери са незаменими за приготвяне на супа, паста, варене на картофи, докато малките могат да се използват за сосове, варене на яйца и др. Отново, заложете на тенджери от неръждаема стомана, за да си осигурите по-равномерно и ефективно готвене.
Полезен съвет: Използвайте силен огън докато течността в тенджерата кипне, а след това намалете котлона и оставете да къкри. Разбърквайте от време на време и регулирайте топлината, ако е необходимо.
Това е ценен инструмент, който трябва да имате в кухнята си, особено ако често приготвяте печено месо, зеленчуци, лазаня или кексове. Снабдете се с няколко, различни по размер тави и се уверете, че имате поне една с незалепващо покритие.
Полезен съвет: Загрейте фурната до препоръчителната температура, преди да поставите тавата за печене вътре. Това гарантира равномерно разпределение на топлината и спомага за правилното готвене. Едно от най-досадните неща при използването на тави за печене, е тяхното почистване, тъй като често по дъното остават загорели парченца. За да се справите с тях просто накиснете съда в топла сапунена вода и оставете остатъците да омекнат.
Изберете комплект купи в различни размери. Те ще са ви необходими за смесване на съставки, мариноване, приготвяне на салати и т. н. По отношение на материала, може да изберете между дърво, керамика, стъкло и други.
Полезен съвет: Ако ще мариновате месо или друга храна, използвайте стъклена или керамична купа, тъй като други може да се окажат реактивни и да развалят вкуса. Купите от стъкло са идеални и за смесване кисели храни като домати, оцет и лимон. След като използвате купата, измийте я с топла сапунена вода и я изплакнете добре. Уверете се, че тя е напълно суха, преди да я приберете, за да предотвратите натрупване на влага и потенциална повреда.
Не забравяйте, че броят и размерът на принадлежностите за готвене, от които имате нужда зависи от вашите готварски нужди и от това за колко човека приготвяте храна. Инвестирането във висококачествени и издръжливи съдове ще подобри вашето готварско изживяване и ще гарантира дълготрайност.