Най-популярните сортови семена за краставици

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

краставици
5

Краставиците са от задължителните зеленчуци за всяка кухня. Те са много важна съставка за салатите, тъй като придават изключителна свежест.

Всички видове сортови семена за краставици са лесни за отглеждане, а когато започнат да дават плодове, със сигурност ще останете доволни от резултатите.

Видове краставици

Стандартните краставици, които най-често се предлагат в магазините, са подходящи за всичко и произвеждат достатъчна реколта за домакинството, като всяко растение дава средно от десет до двадесет плода. От по-едрите сортове до компактните корнишони, идеални за консервиране, има сортове краставици, които пасват на всеки вкус.

Ето кои са най-популярните сортови семена за краставици:

  • Салатни краставици : Това са типичите краставици, които са страхотни за рязане на салата. Кожата им обикновено е тънка, а вътрешността е без семена и изключително сочна. Съвременните сортове се отглеждат по начин, недопускащ горчивината, и имат лек, освежаващ вкус. Такива например са сортовите семена за краставици в агроаптека Иван Чавдаров тип „Телеграф“ и „Сандра“
  • Средни по размер краставици: Последната мода при крастваиците е за по-малки размери на плода, които са чудесна хрупкава гарнитура. Берат се когато достигнат дължина 8-10 см, въпреки че някои видове могат да порастнат до пълния си размер. Такива са например сортовите семена за краставици тип „Бета Алфа“ и „Гергана“.
  • Корнишони : Тези къси краставички имат по-суха вътрешност и са идеални за консервиране и мариноване. Нарязани и потопени в оцет с подправки и саламура, са чудесна зимнина, на която да се насладите през студените месеци.
  • Други сортови семена за краставици : Налице е впечатляващ избор от интересни видове краставици, които ще се харесат на тези, които харесват нестандартното – например тип "ябълка" или "лимон" с жълти, кръгли плодове, или такива с бяла кора, които не се белят– вариантите са безброй!

За по-хладните региони, краставиците се рализчават и по това дали са по-подходящи за засаждане в оранжерия или директно в градината. За някои от тях са възможни и двата начина. Всички сортови семена за краставици виреят добре в питателни, богати и плътни почви, които са постоянно влажни. Не пестете пари и напояйвате пръстта около тях с органичен течен тор, за да се хранят добре.

Подготовка на лехите в градината за засаждане на сортови семена за краставици

Засаждането на крастваиците е възможно, както на повърхността на почвата, така и на по-дълбоки слоеве. Растенията трябва да на разстояние около 60см едно от друго. За да приготвите дупките за всяко, изкопайте квадрати с 30 см дълбочина. Запълнете дупките с добре изгнил градински компост или качествен тор, примесен с част от разкопаната почва. Разстелете върху почвата органичен тор. Подгответе лехите си около 1 седмица предварително.

Отглеждане на краставици на закрито

Краставиците, които се засаждат в къщи или в оранжерия, имат нужда от температура през нощта от поне 16ºC, което в началото на сезона може да бъде трудно. Можете също да купите млад, готов разсад, ако се страхувате от климатизирането на растенията.

Подобно на сортовете, които се отглеждат на открито, можете да подготвите лехите за засаждане предварително. Друг вариант е да ги положите в големи саксии, пълни с качествена почва. Въпреки че краставиците обичат влажно и топло време, те ще се чувстват добре на сянка в разгара на лятото, защото това ще предотврати изгарянето на листата им.

Опрашване на краставиците

По принцип оранжерийни сортове произвеждат плодове без опрашване, но някои от видовете за отглеждане на открито се нуждаят от него, за да дадат реколта. Пчелите и другите опрашители ще свършат тази работа. Но можете да си помогнете и сами, като с фина четка отлепите цветен прашец от мъжките цветя и го прехвърлите на женските.

Краставиците са лесни за отглеждане зеленчуци. Берете редовно плодовете им и ги консумирайте възможно най-скоро след това. С доза внимание и любов, ще им се наслаждавате до късна есен.