Причини и симптоми на прогресивна депигментация на кожата

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Прогресивна депигментация на кожата
3.95

Точната причина за болестта прогресивна депигментация на кожата, за съжаление не е известна. Въпреки това се смята, че това заболяване може да бъде причислено към автоимунните. Това е така, защото патогенезата му води до унищожаване на меланоцитите (клетките създаващи пигментацията в кожата). Самата кожа се състои от два вида клетки – кератиноцити и въпросните меланоцити. По неустановени причини, белите кръвни клетки започват да атакуват последните, тъй като погрешно ги идентифицират като чужди тела и започват да ги убиват. Следователно, когато няма клетки, които да поддържат пигмента, кожата се обезцветява.

Според някой от другите теории, меланоцитите подлежат на апоптоза, т. е. самоунищожение. Някой учени вярват, че прогресивната депигментация на кожата е наследствено заболяване, но то също така може да се получи и от стрес, нарушения на щитовидната жлеза, физически наранявания и други.

Симптомите

Според специалистите по прогресивна депигментация на кожата от Фрамар, симптомите на това заболяване не са много, тъй като тъй като най-очевиден и разпространен е появата на бели петна по кожата. Те започват да се получават най-вече по крайниците, като с времето стават все повече и започват да се съединяват едно с друго и така увеличават размерите си. Ако се получи върху скалпа, на мястото започва косопад. Обикновено, тези симптоми са достатъчно видими и това улеснява диагностицирането на болестта. Окончателната диагноза обаче се прави с помощта на така наречената лампа на Ууд. Освен нея, лекарят може да вземе проба от кожата и да я разгледа под микроскоп.