Причини и симптоми на прогресивна депигментация на кожата

Популярни

какво да подарим на бебе

 Какво да подарим на бебе?

Появата на нов член в семейството е прекрасен повод за радост и празник не само за родителите,...

Защо да изберем ЛЕД огледала за банята си?

Огледала с LED осветление? Защото е практично, щадящо и най-вече комфортно.

макси рокли

Съвети как да изберем макси рокли

Обичате ли роклите?

лодки под наем Гърция

Защо да прекарате ваканцията си на яхта в Гърция

Безброй острови, невероятни кристално чисти води, незабравими залези ...

марихуана интересни факти за растението и семената

Какво не знаем за марихуаната?

Както сигурно сте чували, марихуаната е най-често използваният нелегален опиат в Америка.

Прогресивна депигментация на кожата
3.95

Точната причина за болестта прогресивна депигментация на кожата, за съжаление не е известна. Въпреки това се смята, че това заболяване може да бъде причислено към автоимунните. Това е така, защото патогенезата му води до унищожаване на меланоцитите (клетките създаващи пигментацията в кожата). Самата кожа се състои от два вида клетки – кератиноцити и въпросните меланоцити. По неустановени причини, белите кръвни клетки започват да атакуват последните, тъй като погрешно ги идентифицират като чужди тела и започват да ги убиват. Следователно, когато няма клетки, които да поддържат пигмента, кожата се обезцветява.

Според някой от другите теории, меланоцитите подлежат на апоптоза, т. е. самоунищожение. Някой учени вярват, че прогресивната депигментация на кожата е наследствено заболяване, но то също така може да се получи и от стрес, нарушения на щитовидната жлеза, физически наранявания и други.

Симптомите

Според специалистите по прогресивна депигментация на кожата от Фрамар, симптомите на това заболяване не са много, тъй като тъй като най-очевиден и разпространен е появата на бели петна по кожата. Те започват да се получават най-вече по крайниците, като с времето стават все повече и започват да се съединяват едно с друго и така увеличават размерите си. Ако се получи върху скалпа, на мястото започва косопад. Обикновено, тези симптоми са достатъчно видими и това улеснява диагностицирането на болестта. Окончателната диагноза обаче се прави с помощта на така наречената лампа на Ууд. Освен нея, лекарят може да вземе проба от кожата и да я разгледа под микроскоп.