Причини и симптоми на прогресивна депигментация на кожата

Популярни

ски панталон

Какво е важно да знаем при избора на ски панталон

Зимните спортове ни дават много поводи за радост, вълнение и истинско забавление.

поставяне на балатум

Как се поставя балатум

Балатумът е сред най-практичните подови настилки, които бихме могли да изберем за дома си.

момиче стои с лаптоп Леново на колене

Най-продаваните лаптопи Леново в Plasico IT

Изборът на нов лаптоп е съпроводен с много въпроси и дилеми, които трябва да разрешим.

Фризьор поставя екстеншъни

Екстеншъни за коса или защо жените ги обичат?

5 съвета, с които ще се съгласите!

професионално почистване

Как почистването на офиса може да подобри вашия бизнес

Доста важно е да се грижите много за чистотата не само в къщата си, но и на работното си място...

Прогресивна депигментация на кожата
3.95

Точната причина за болестта прогресивна депигментация на кожата, за съжаление не е известна. Въпреки това се смята, че това заболяване може да бъде причислено към автоимунните. Това е така, защото патогенезата му води до унищожаване на меланоцитите (клетките създаващи пигментацията в кожата). Самата кожа се състои от два вида клетки – кератиноцити и въпросните меланоцити. По неустановени причини, белите кръвни клетки започват да атакуват последните, тъй като погрешно ги идентифицират като чужди тела и започват да ги убиват. Следователно, когато няма клетки, които да поддържат пигмента, кожата се обезцветява.

Според някой от другите теории, меланоцитите подлежат на апоптоза, т. е. самоунищожение. Някой учени вярват, че прогресивната депигментация на кожата е наследствено заболяване, но то също така може да се получи и от стрес, нарушения на щитовидната жлеза, физически наранявания и други.

Симптомите

Според специалистите по прогресивна депигментация на кожата от Фрамар, симптомите на това заболяване не са много, тъй като тъй като най-очевиден и разпространен е появата на бели петна по кожата. Те започват да се получават най-вече по крайниците, като с времето стават все повече и започват да се съединяват едно с друго и така увеличават размерите си. Ако се получи върху скалпа, на мястото започва косопад. Обикновено, тези симптоми са достатъчно видими и това улеснява диагностицирането на болестта. Окончателната диагноза обаче се прави с помощта на така наречената лампа на Ууд. Освен нея, лекарят може да вземе проба от кожата и да я разгледа под микроскоп.