Пластмасовите опаковки в ежедневието

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Омегапласт ООД
4.3

  Вие, като средностатистически граждани, замисляли ли сте се за ролята на толкова разпространените пластмасови опаковки в ежедневието? Аз доскоро дори и не ги забелязвах, до момента, в който моя позната ми разказа подробно за производството на пластмасови опаковки в тяхното предприятие и голямото им търсене на пазара. „Не можем да насмогнем. Непрекъснато ни затрупват с поръчки за пластмасови опаковки” – сподели тя.

Замислих се, логично е да е така. На практика всеки по-дребен или крупен производител и търговец на „храна” прибягва до услугите на всевъзможни пластмасови опаковки.

Болшинството хранителни продукти, които купувам от супермаркета – мляко, маргарин, салати, яйца, са в пластмасови опаковки. В пластмасови опаковки получавам обяда си в заведението, където се храня на обяд. В пластмасови опаковки е и млечната кухня на дъщеря ми. Миналата седмица получих по този начин и тортата за рождения ден на съпруга ми. Става ясно, че въпросният начин на опаковане се е превърнал в неделима част от забързаното ни ежедневие.

А ако към тези толкова прости примери добавим и толкова удобните кутии, които използваме за съхранението на храна, флакончетата и шишетата от паста за зъби, шампоани, душ гелове, перилни и почистващи препарати, се оказва, че производството на пластмасови опаковки е една доста мащабна и печеливша индустрия.

Доказателство за това са и немалкият брой фирми, предлагащи богато производствено портфолио с пластмасови опаковки за всякакви продукти и набиращи клиенти онлайн. Щом има толкова голямо предлагане, то със сигурност има и съответстващото търсене на тези артикули.

С малки изключения до средностатистическия потребител каквито и да било пластмасови опаковки не достигат самостоятелно, а като последен, довършващ щрих на определен кулинарен шедьовър.

Макар и почти напълно изместили от пазара стъклените и метални опаковки, те все още храбро се борят с конкуренцията на по-евтините, но затова пък еконасочени хартиени опаковки. Все пак, говорейки за дълготрайност, устойчивост, съотношение издръжливост – цена, сякаш всички пластмасови опаковки са безспорен фаворит.

И макар да наблегнах на широкото им приложение в бита и в хранително-вкусовата промишленост, те безспорно заемат заслужено място във всички сфери на производството, икономическия и социален живот. Нужно е само човек да се замисли и с изненада установява, че те наистина са навсякъде около нас.

Вглеждайки са по-внимателно, с изненада откриваме една нова, но все още по-рядко използвана симбиоза между хартия и пластмаса. Тази симбиоза обикновено се използва за опаковането на стоки, които не са от първа необходимост и които целят постигането на добър естетически вид и видимост към опакования артикул – например парфюми, козметични комплекти, дрехи и аксесоари. Използва се, но засега не успява истински да измести от пазара вездесъщите пластмасови опаковки - http://omegaplast.net