Планински велосипед – спецификите, за които не знаете

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

велосипедист в планината
5

Планинското колоездене е един отличен начин да се свържете с природата. Дори най-трудният маршрут може да се преодолее лесно и плавно с планинско колело.

Планинският велосипед е създаден да удържи точно на такива екстремни условия, а ако все още се питате, защо да си позволите нов планински бегач, нека ви дадем някои насоки:

Планинското колоездене е езда в планината, оф-роуд, крос-кънтри и трябва да е надеждно. То може да издържи повече от година натоварване и работа стига да сте наясно какво избирате. На пазара за велосипеди съществува голямо многообразие от модели.

С цел да се определи точно покупката, всеки потенциален купувач е длъжен да разбере асортимента от велосипеди.

Велосипедите, които са достъпни на пазара могат да се намерят като различни видове всеки, от които обикновено е предназначен за конкретна употреба, стил на каране и различни структурни елементи.

От инженерна гледна точка, има сложни модели и достатъчно прости, наподобяващи класическите модели.

Велосипедите са разделени в следните типове: Планински велосипеди, градски велосипеди, шосеен велосипед, градски велосипед, чопър и пистов.

Планинският велосипед е създаден за използване в планини, по стръмни и черни пътища, резки наклони, различни неравности и други препятствия по пътя. Първият модел се появява през 70-те годни на миналия век.

Името си „планински бегачи“ получава през 1966 година. В него имало цял набор от предавки, а конструкцията му била допълнително подсилена.

Планинският велосипед е известен още като MTB са предназначени за тежък режим на работа, неравен терен с възходи и падения и значителни нередности. Характерно за рамката на MTB е голямото отстояние от земята, големите гуми, контактите педали, право колело, вилица с предно окачване, дискови спирачки, зъбни колела - 15 или повече.

Оборудван с преден и заден амортисьори, които омекотяват при неравностите. Типично за гумите на планинският велосипед са гумите, които винаги имат дълбок грайфер. Протекторът на гумите създава отлично сцепление с пътя, а спирачките са дискови. Съвременните модели планинските велосипеди се делят на няколко модела – FR, DH и XC. Планински велосипеди се ползват главно за спорт, туризъм и планински преходи.

Може да съществуват и някои различия и граничен класификация, например, някои модели на градски велосипед наподобяват дизайна и използвани елементи, като при планинския бегач. Някои хибридни модели имат типичните прилики с планински велосипеди. Основната им цел е част от колоезденето да се извършва и на асфалтов път.

Планинските велосипеди се препоръчват на хора с активен живот.

Плюсовете на планинския велосипед са: сила, оф-роуд изпълнение, маневреност.

Минусите са: висока цена за маркови модели, структурна сложност и ниска скорост.