Устройство и работен процес на металдетекторите

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

металдетекторите
5

Металдетекторите са устройства, които имат широко приложение в съвременния свят, но основното им приложение е да откриват метални предмети и метали, които се намират на различна дълбочина под земната повърхност.

В този материал ще разгледаме малко по-детайлно устройството на един металдетектор, за да сме ви от помощ, ако сте решили и вие да се сдобиете с един от тези страхотни уреди.

И така, детектора за метал се състои от няколко основни елемента:

  • Приемник;
  • Предавател;

 

Как работят тези на пръв погледа лесни за управление уреди?

 

Както споменахме, един от основните елементи на металдетекторите е приемникът. Той се намира вътре в търсещата глава или рамка. През предавателната бобина ( приемника ) протича ток, който създава магнитно поле. Когато детекторът е в „режим работна честота”, това означава, че приемника насочва магнитното поле в посока „земята”. В момента, в който „засече” метален предмет, магнитното поле обръща посоката си към предавателя.

Вътре в рамката на металдетектора се намира още една бобина, която е настроена така, че когато магнитното поле на предаващата бобина не засича нищо, тя да е неутрализирана. Когато обаче търсещата глава открие метален предмет и магнитното поле обърне посоката си, приемната бобина подава сигнал към предавателната бобина, която приема сигнала и го усилва няколкократно.

Различните металотърсачи, могат да са снабдени с различни индикатори- звукови, стрелкови и т. н.

 

Съвременните и усъвършенствани  модели металдетектори, които предлага и http://www.notsi.com могат да различат вида на метала, който са открили. Това става с метод, който се нарича „дискриминация”.

 

Как става това?

 

Тъй като всички знаем, че различните метали като мед, сребро, злато, имат различна структура, просто металдетектора се настройва допълнително, за да „мълчи”, ако открие примерно медна монета, и да „пищи”, ако се натъкне на сребърен или златен предмет.

 

Какво означава ”Статичен и динамичен режим”?

 

Логично е, земята да има по - силен сигнал от този на търсения предмет. Този сигнал обаче е постоянен, докато на предмета сигнала нараства рязко с приближаването на търсещата „антена” към него. Това дава възможност предмета да бъде открит не по амплитудата на сигнала, а по неговото нарастване. Този метод се нарича динамичен режим на работа.

Статичен режим на работа на металдетекторите имаме, когато уреда работи в нормален режим или както още е популярен – „в режим на постоянния ток”.

 

От къде да закупите металдетектори?

 

При покупка на такъв вид уреди е добре да се ориентирате към утвърдени фирми в брашна като НОЦИ ЕООД, за да сте сигурни, че купувате металотърсачи от водещи фирми - производителки на такива уреди, което е гаранция за качество.