За да сте млади - разтягайте се всеки ден

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

За да сте млади - разтягайте се всеки ден
0

Редовните разтягания са изключително здравословни. Те предотвратяват развитието на определени здравословни състояния, включително диабет тип 2, инсулт и високо кръвно налягане. В допълнение, те подобряват когнитивната функция, както и облекчават симптомите на тревожност и депресия. Инверсната лежанка е универсална и много ефективна екипировка за упражнения. 

Ако усещате, че това е упражнението за вас, ние имаме добра новина – само 7 минути на ден на лежанка ще ви помогнат да се почувствате чудесно! Посетете сайта ни за пълна информация https://lejanki.bg/, как лежанките могат да ви помогнат и изберете тази, която отговаря на нуждите ви. 

Ето пет страхотни разтягащи упражнения на инверсна лежанка, за да подобрите гъвкавостта си:

Разтягане на тялото

Може да използвате инверсна лежанка, за да направите цялостно разтягане на тялото си. Важно е да се отбележи обаче, че няма едно стандартно упражнение. Простото разтягане, което може да извършите на инверсната лежанка, се състои от лежане с главата надолу и протягане на ръцете и горната част на тялото, колкото можете. Това разтяга гръбначния стълб. Може, също така, да се повдигнете и да докоснете коленете си. Опитайте се да задържите всяка поза на разтягане за около две минути.

Обърнати клякания

Повечето хора са запознати с традиционните клекове, които човек изпълнява, докато стои прав. Въпреки това, е напълно възможно да се правят клякания с главата надолу, с помощта на инверсна лежанка. Това е страхотно упражнение за добро разтягане. Легнете на лежанката и я наклонете в обърнато положение. Поставете ръцете си върху дръжките й, сгънете коленете и повдигнете тялото си нагоре. Уверете се, че използвате и тазобедрените стави, за да се издърпате нагоре. Това упражнение е подобно на изправен клек. Правете упражнението в повторение от 5 до 10 пъти.

Коремни преси на лежанка

Може също да правите обърнати коремни преси на лежанка. Упражнението е ефективно за поддържане на гъвкавостта и е полезно за отслабване. 

Коремните преси с главата надолу са много по-трудни от обикновените, защото се използва само силата на горната част на тялото, без помощ от мускулите в краката, докато цялото тяло работи срещу гравитацията. Но, за да улесните упражнението, може да промените ъгъла на наклона на лежанката. 

За да изпълните това упражнение, легнете на инверсната лежанка и я наклонете в обърнато положение. Поставете ръцете под главата си и повдигнете тялото си нагоре, колкото можете. Задръжте тази позиция за около 10 секунди и след това се спуснете бавно в легнало положение. Ако може, повторете това упражнение около осем пъти.

Някои ползи от разтягащите упражнения на инверсна лежанка са:

    • Подобряване здравето на гръбначния стълб 

Гравитацията принуждава гръбнака да освободи натрупаното напрежение. 
Резултатът е по-свободни движения и цялостна гъвкавост на тялото.

    • Намаляване на болка

Проучвания какъв е ефектът от упражненията на инверсна лежанка върху болките в гърба показват, че упражненията, изпълнявани под ъгъл от 60 градуса, спомагат за намаляване на болката, подобрявайки гъвкавостта на долната част на гърба и мускулната сила.

    • Подобрена гъвкавост

Гъвкавостта на гръбначния стълб е изключително важна, тъй като позволява на ставите да се движат както трябва, поддържайки добър баланс и стойка. 

Риск от инверсните лежанки

Важно е да се отбележи, че макар лежанките да са добри за вашето тяло, те крият някои рискове. Обръщането на тялото с главата надолу намалява сърдечната честота, като в същото време увеличава телесното налягане. Това води до натиск върху вътрешното ухо и очите. Поради това, хора със следните заболявания трябва да избягват инверсните лежанки.

  • Сърдечно заболяване
  • Високо кръвно налягане
  • Херния
  • Фрактури на костите
  • Остеопороза
  • Глаукома
  • Затлъстяване

Ако имате някои от споменатите състояния или сте бременна, не се подлагайте на инверсна терапия.

В заключение – може да използвате инверсна лежанка за изпълнение на широк спектър от упражнения и разтягания с много здравословни ползи. Редовната тренировка ще ви помогне да отслабнете и ще предотврати развитието на много заболявания. Ако не спортувате редовно, започнете с упражненията малко по малко, за да избегнете наранявания.