За да сте млади - разтягайте се всеки ден

Популярни

Сравнете бързи онлайн кредити и намерете най-добрата оферта

В динамичния свят, в който живеем, понякога се случва да се нуждаем от бързи средства, за да...

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

За да сте млади - разтягайте се всеки ден
0

Редовните разтягания са изключително здравословни. Те предотвратяват развитието на определени здравословни състояния, включително диабет тип 2, инсулт и високо кръвно налягане. В допълнение, те подобряват когнитивната функция, както и облекчават симптомите на тревожност и депресия. Инверсната лежанка е универсална и много ефективна екипировка за упражнения. 

Ако усещате, че това е упражнението за вас, ние имаме добра новина – само 7 минути на ден на лежанка ще ви помогнат да се почувствате чудесно! Посетете сайта ни за пълна информация https://lejanki.bg/, как лежанките могат да ви помогнат и изберете тази, която отговаря на нуждите ви. 

Ето пет страхотни разтягащи упражнения на инверсна лежанка, за да подобрите гъвкавостта си:

Разтягане на тялото

Може да използвате инверсна лежанка, за да направите цялостно разтягане на тялото си. Важно е да се отбележи обаче, че няма едно стандартно упражнение. Простото разтягане, което може да извършите на инверсната лежанка, се състои от лежане с главата надолу и протягане на ръцете и горната част на тялото, колкото можете. Това разтяга гръбначния стълб. Може, също така, да се повдигнете и да докоснете коленете си. Опитайте се да задържите всяка поза на разтягане за около две минути.

Обърнати клякания

Повечето хора са запознати с традиционните клекове, които човек изпълнява, докато стои прав. Въпреки това, е напълно възможно да се правят клякания с главата надолу, с помощта на инверсна лежанка. Това е страхотно упражнение за добро разтягане. Легнете на лежанката и я наклонете в обърнато положение. Поставете ръцете си върху дръжките й, сгънете коленете и повдигнете тялото си нагоре. Уверете се, че използвате и тазобедрените стави, за да се издърпате нагоре. Това упражнение е подобно на изправен клек. Правете упражнението в повторение от 5 до 10 пъти.

Коремни преси на лежанка

Може също да правите обърнати коремни преси на лежанка. Упражнението е ефективно за поддържане на гъвкавостта и е полезно за отслабване. 

Коремните преси с главата надолу са много по-трудни от обикновените, защото се използва само силата на горната част на тялото, без помощ от мускулите в краката, докато цялото тяло работи срещу гравитацията. Но, за да улесните упражнението, може да промените ъгъла на наклона на лежанката. 

За да изпълните това упражнение, легнете на инверсната лежанка и я наклонете в обърнато положение. Поставете ръцете под главата си и повдигнете тялото си нагоре, колкото можете. Задръжте тази позиция за около 10 секунди и след това се спуснете бавно в легнало положение. Ако може, повторете това упражнение около осем пъти.

Някои ползи от разтягащите упражнения на инверсна лежанка са:

    • Подобряване здравето на гръбначния стълб 

Гравитацията принуждава гръбнака да освободи натрупаното напрежение. 
Резултатът е по-свободни движения и цялостна гъвкавост на тялото.

    • Намаляване на болка

Проучвания какъв е ефектът от упражненията на инверсна лежанка върху болките в гърба показват, че упражненията, изпълнявани под ъгъл от 60 градуса, спомагат за намаляване на болката, подобрявайки гъвкавостта на долната част на гърба и мускулната сила.

    • Подобрена гъвкавост

Гъвкавостта на гръбначния стълб е изключително важна, тъй като позволява на ставите да се движат както трябва, поддържайки добър баланс и стойка. 

Риск от инверсните лежанки

Важно е да се отбележи, че макар лежанките да са добри за вашето тяло, те крият някои рискове. Обръщането на тялото с главата надолу намалява сърдечната честота, като в същото време увеличава телесното налягане. Това води до натиск върху вътрешното ухо и очите. Поради това, хора със следните заболявания трябва да избягват инверсните лежанки.

  • Сърдечно заболяване
  • Високо кръвно налягане
  • Херния
  • Фрактури на костите
  • Остеопороза
  • Глаукома
  • Затлъстяване

Ако имате някои от споменатите състояния или сте бременна, не се подлагайте на инверсна терапия.

В заключение – може да използвате инверсна лежанка за изпълнение на широк спектър от упражнения и разтягания с много здравословни ползи. Редовната тренировка ще ви помогне да отслабнете и ще предотврати развитието на много заболявания. Ако не спортувате редовно, започнете с упражненията малко по малко, за да избегнете наранявания.