За да сте млади - разтягайте се всеки ден

Популярни

диодна лазерна епилация

Диодна лазерна епилация - ефикасна ли е, колко струва и колко сесии са необходими?

Всичко, което трябва да знаете за диодната лазерна епилация: какво представлява? Боли ли?

черна кухненска мивка и светъл плот

 Какво е важно да знаете преди да купите кухненска мивка?

Ремонтът или освежаването на кухнята често са свързани и с подмяната на кухненската мивка.

Усмихни се красиво

Усмихни се красиво

Проучванията показват, че правилната и красива усмивка помага на хората да бъдат не само по-...

бормашина

Ръководство за начинаещи за използване на бормашина

Бормашината може да ви изглежда като един от онези инструменти, които се използват само от...

Бебешката количка, която има всичко

Бебешката количка, която има всичко

Бебешката количка е едно от основните неща в списъка за покупки на родителите след раждането на...

За да сте млади - разтягайте се всеки ден
0

Редовните разтягания са изключително здравословни. Те предотвратяват развитието на определени здравословни състояния, включително диабет тип 2, инсулт и високо кръвно налягане. В допълнение, те подобряват когнитивната функция, както и облекчават симптомите на тревожност и депресия. Инверсната лежанка е универсална и много ефективна екипировка за упражнения. 

Ако усещате, че това е упражнението за вас, ние имаме добра новина – само 7 минути на ден на лежанка ще ви помогнат да се почувствате чудесно! Посетете сайта ни за пълна информация https://lejanki.bg/, как лежанките могат да ви помогнат и изберете тази, която отговаря на нуждите ви. 

Ето пет страхотни разтягащи упражнения на инверсна лежанка, за да подобрите гъвкавостта си:

Разтягане на тялото

Може да използвате инверсна лежанка, за да направите цялостно разтягане на тялото си. Важно е да се отбележи обаче, че няма едно стандартно упражнение. Простото разтягане, което може да извършите на инверсната лежанка, се състои от лежане с главата надолу и протягане на ръцете и горната част на тялото, колкото можете. Това разтяга гръбначния стълб. Може, също така, да се повдигнете и да докоснете коленете си. Опитайте се да задържите всяка поза на разтягане за около две минути.

Обърнати клякания

Повечето хора са запознати с традиционните клекове, които човек изпълнява, докато стои прав. Въпреки това, е напълно възможно да се правят клякания с главата надолу, с помощта на инверсна лежанка. Това е страхотно упражнение за добро разтягане. Легнете на лежанката и я наклонете в обърнато положение. Поставете ръцете си върху дръжките й, сгънете коленете и повдигнете тялото си нагоре. Уверете се, че използвате и тазобедрените стави, за да се издърпате нагоре. Това упражнение е подобно на изправен клек. Правете упражнението в повторение от 5 до 10 пъти.

Коремни преси на лежанка

Може също да правите обърнати коремни преси на лежанка. Упражнението е ефективно за поддържане на гъвкавостта и е полезно за отслабване. 

Коремните преси с главата надолу са много по-трудни от обикновените, защото се използва само силата на горната част на тялото, без помощ от мускулите в краката, докато цялото тяло работи срещу гравитацията. Но, за да улесните упражнението, може да промените ъгъла на наклона на лежанката. 

За да изпълните това упражнение, легнете на инверсната лежанка и я наклонете в обърнато положение. Поставете ръцете под главата си и повдигнете тялото си нагоре, колкото можете. Задръжте тази позиция за около 10 секунди и след това се спуснете бавно в легнало положение. Ако може, повторете това упражнение около осем пъти.

Някои ползи от разтягащите упражнения на инверсна лежанка са:

    • Подобряване здравето на гръбначния стълб 

Гравитацията принуждава гръбнака да освободи натрупаното напрежение. 
Резултатът е по-свободни движения и цялостна гъвкавост на тялото.

    • Намаляване на болка

Проучвания какъв е ефектът от упражненията на инверсна лежанка върху болките в гърба показват, че упражненията, изпълнявани под ъгъл от 60 градуса, спомагат за намаляване на болката, подобрявайки гъвкавостта на долната част на гърба и мускулната сила.

    • Подобрена гъвкавост

Гъвкавостта на гръбначния стълб е изключително важна, тъй като позволява на ставите да се движат както трябва, поддържайки добър баланс и стойка. 

Риск от инверсните лежанки

Важно е да се отбележи, че макар лежанките да са добри за вашето тяло, те крият някои рискове. Обръщането на тялото с главата надолу намалява сърдечната честота, като в същото време увеличава телесното налягане. Това води до натиск върху вътрешното ухо и очите. Поради това, хора със следните заболявания трябва да избягват инверсните лежанки.

  • Сърдечно заболяване
  • Високо кръвно налягане
  • Херния
  • Фрактури на костите
  • Остеопороза
  • Глаукома
  • Затлъстяване

Ако имате някои от споменатите състояния или сте бременна, не се подлагайте на инверсна терапия.

В заключение – може да използвате инверсна лежанка за изпълнение на широк спектър от упражнения и разтягания с много здравословни ползи. Редовната тренировка ще ви помогне да отслабнете и ще предотврати развитието на много заболявания. Ако не спортувате редовно, започнете с упражненията малко по малко, за да избегнете наранявания.