Как да изберете правилния тип боя за Вашия дом

Популярни

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

В динамичния ритъм на съвременния живот, стресът се явява като непрекъснат спътник, влияещ...

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

В света на луксозните парфюми, Bulgari се откроява като емблематична марка, известна със своята...

стена боядисана с латекс
5

Боядисването е една от най-популярните ремонтни дейности в домовете. Един обикновен латекс може да превърне скучната стая във Вашето идеално пространство. Освен избора на цвят, вида на боята е също толкова важен, и може да се окаже ключът към издръжливостта на новия цвят в помещението. В тази статия сме заедно с екипа специалисти в търговията с латекс от Лерос сме събрали всичко, което трябва да знаете за него, както и за маслените бои, грундовете и блясъка. Прочетете я, преди да запретнете ръкави.

От какво се прави боята

Боята е смес от четири основни съставки: пигменти, смоли, разтворители и добавки. Пигментът е цветът, смолата е свързващо вещество или лепилото, а разтворителят е носителят, който я прави течна и се изпарява, когато тя изсъхне. Добавките пък осигуряват специфични експлоатационни характеристики, като свойството за издръжливост на петна или за унищожаване на плесен.

Евтините бои имат по-висок процент разтворители на обем, отколкото по-скъпите варианти и в резултат на това може да съдържат до 50% по-малко пигмент и смола. Това означава, че по-голямата част от това, което полагате на стените, е разтворител, който може да се изпари и да остави много малко пигмент след себе си. Поради това, с такава боя ще трябва да повтаряте боядисването до четири пъти, преди да остане достатъчно пигмент, който да покрие цвета отдолу. За да избегнете това, винаги се уверявайте, че боята има най-малко 45% пигмент и смоли на обем, за да си спестите време и да избегнете многократното повтаряне. 

Боята на водна основа (Латекс)

Тя е известна още като латекс, е най-разпространеният вид боя за домашна употреба. Латексът е бързосъхнещ. Почиства се със сапун и вода, и е екологично отговорен, с по-малко ЛОС (летливи органични съединения ). Освен това латексът има отлични показатели. Известен е и с гъвкавостта и издръжливостта си, както и със способността му да предотвратява попадането на мана и влага в дома ви. Предлага се в много цветове и нюанси. Можете да използвате латекс за почти всяко приложение в дома си - от екстериор и тапицерия до вътрешни стени и дограма.

Маслена боя

Също известни като алкиди, тези бои са най-често прилагани в области с висока влажност, като например бани и кухни, и такива, които се износват лесно – например тапицерия, подове и понякога шкафове. Тази боя има голям блясък. Също така изисква по-дълго време за съхнене от латекса, така че е по-малко вероятно да виждате следи от четката.

Алкидните бои

Oбикновено са по-скъпи от латекса, имат силна миризма при изсъхване и обикновено съдържат повече ЛОС (летливи органични съединения), така че те не са най-екологично чистия избор. Също така, важно е да се отбележи, че боядисването с тях изисква почистване с минерален спирт или с разредител за боя.

Изборът на гланц пък зависи от това какъв искате да е крайния резултат - лъскав или матов. Има пет основни варианта:

  • Матовата боя, е стандарт за повечето стени, тъй като има кадифена текстура и най-малко блясък. Това крие добре несъвършенствата и боядисаната повърхност създава много малко отблясъци. Въпреки това, стените с такова покритие могат да бъдат трудни за почистване. 
  • Гланц тип „яйчена черупка“ придава умерено количество блясък, така че също скрива несъвършенствата и дава сравнително малко отблясъци. Тази издръжлива боя е лесна за почистване и е най-добрият избор за стени в помещения с голям трафик, като например всекидневната или банята.

  • Сатененият гланц е подобен на „яйчена черупка“, но е малко по-лъскава. 

  • Полу-гланцовата боя се използва в кухни, бани, перални помещения и други подобни, чиито стени се нуждаят от лесно почистване и висока устойчивост на влага.

  • Гланцовата боя традиционно се използва за первази, врати и шкафове, поради своята издръжливост и лесна за миене повърхност. Отразява много светлина, което прави малките детайли по-забележими.