Как кърлежите пренасят заболявания?

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

кърлежи заболявания
2.9

Кърлежите пренасят патогени, които причиняват заболявания чрез процеса на хранене. В зависимост от видовете кърлежи и стадия на живот, подготовката за хранене може да отнеме от 10 минути до 2 часа. След като паразите се прикрепят към гостоприемника, те забиват хоботчето си, като сонда, в мястото на ухапването. Много видове секретират субстанция, твърда като цимент, която им помага да се закрепят здраво по време на хранене. Върху хоботчетата си, някои кърлежи могат да имат малки разклонения, които допълнително им помагат да останат на избраното място. Паразитите могат да отделят и малко количество слюнка с анестетични свойства, така че животното или човека да не почувства нищо при ухапване. Така, ако кърлежът се е настанил на по – закътано място, може да остане незабелязан дълго време. Вредителят смучи кръв бавно, в продължение на дни. Ако животното – гостоприемник има инфекция, кърлежът ще приеме патогени чрез кръвта, а след това ще ги предаде на човека. Ако живеете в къща ще се наложи да третирате двора си, не само против кърлежи, но и гризачи като мишки и плъхове, които могат да разнесат много инфекции чрез кърлежите.

След като се нахранят повечето кърлежи напускат домакина и се подготвят за следващия етап в жизнения си цикъл. При следващото си хранене, кърлежът ще предаде придобитото заболяване на новия гостоприемник.

Някои от паразитите са толкова малки, че могат да бъдат почти неоткриваеми. Все пак, появата на някои симптоми могат да бъдат сигнал на нашествие от такъв тип вредител. Понякога секретираният невротоксин, които се отделя по време на прикрепването на кърлежа и блокира усещането за ухапване, може да доведе до мускулна слабост или парализа. Рядко може да се стигне до парализа, потискаща дишането. Премахването на кърлежа спира по – нататъшното производство на невротоксина и лицето обикновено се възстановява бързо и напълно.

Конкретното ухапване може да предизвика симптоми, само след като кърлежът вече напусне тялото. Въпреки това при някои хора може да се появи локално зачервяване, сърбеж, парене и рядко локализирана, силна болка преди или след като паразита си е отишъл.

Признаците на заболяване, предавано от кърлеж, често започват дни до седмици, след като паразитът е бил отстранен. Ето защо лекарите или засегнатите лица не могат да открият причината за неудобството. Затова винаги трябва да имаме предвид мероприятията на открито и да информираме нужните специалисти, за да могат да реагират адекватно с подходящо лечение.