Използването на климатици в Пловдив и в света

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

климатици в Пловдив
5

Много по-често забелязваме по фасадите на сградите закачени външни тела на домашни климатици. Всеки, който скоро си е закупил климатик в Пловдив или изобщо някъде из България, знае, че няма никакви правила за това къде и как трябва да бъде поставен климатика на сградата. За щастие повечето от тези уреди днес са безшумни и не причиняват дискомфорт на съседите.

Използването на климатици в Пловдив е точно толкова високо, колкото и в останалите части на страната.

Но, нека да разгледаме каква е ситуацията за използването им, не само в България ами и по света.

В Австрия на пример, не може да се закачи климатик на фасадата на сградата, защото ще причинява вибрации и ще замърсява шумово. Имат регулации за това къде точно техникът може да монтира уреда, като това място трябва да е одобрено от конструктора на сградата.

Точно обратното в Щатите използването на климатици е точно толкова мащабно, както и тук на родна земя.

Въпреки че, ако сравним времето във Вашингтон и в Берлин, то ще е едно и също като температурни особености, Европейската столица не използва почти никакви климатични инсталации, дори и в обществените сгради са рядкост. За тяхна огромна разлика американците не биха си и помислили да живеят и да работят на места, където температурата е контролирана единствено от външните условия. “Естествено, нашият личен опит показва, че потреблението на климатици в Пловдив” - твърдят от Кием Клима - “повече се доближава до американския начин на разсъждаване отколкото до този в Берлин”.

Тази европейска тенденция, да не се използват климатици, не се ограничава само до Германия, а обхваща почти цяла Европа.

Много често, когато американци гостуват на Стария континент се оплакват, че е прекалено студено в хотелите и в автобусите. За европейците пък това са нормални условия и американците според тях са „пристрастени“ към климатиците. Дали има пристрастяване или не, ние не знаем, но данните показват, че продажбите на климатици са се увеличили драстично последните 10 години с САЩ. Те са водещи по дял на закупени климатици и по дял на изразходена енергия за отопление и охлаждане.

За 2016 година в България, в големите градове, като Пловдив, климатици са притежавали 42.2% от населението

По данни на НСИ. За сравнение в Америка този процент е 90%. Причините за по-слабото използване на климатици в определени части от Европа и света се обясняват с липсата на икономическо развитие. Естествено, не това е причината за страните от Западна Европа. Причината не е и в разликата в климата, защото части от Европа са с по-ниски температури, отколкото са Щатите. Една от основните причини, обаче са културните различия.

Освен това, макар и стигнал до Европа, климатикът първо е разпространен из Америка и голяма част от зрялото поколение в Европа е израснало без това удобство. Освен това и Западна Европа има много силна социална политика срещу ефектите от глобалното затопляне.

Вижте сравнение на 10-те най-добри марки климатици в Youtube:

Охлаждането на едно помещение изразходва много повече енергия отколкото отоплението му.

Но охлаждането на температурата удължава живота, подобрява съня и дори намалява смъртността. Възползвайки се от тези преимущества, Европейският Съюз налага регламентации как да се строят по-ефективни сгради, за да може студеният въздух, който излиза от земята да охлажда. Освен това и стените се правят с подходяща изолация, която да спира горещината отвън.

Въпреки, че в потреблението на климатици в Пловдив е високо, много от сградите също се строят съобразно тези регламентации.

Ако всички по-големи страни започнат да използват толкова енергия за контролиране на температурата в помещенията, които обитават, до 2050 година сегашното потребление ще нарасне десетократно.

Макар и статистиките за използване на климатиците да са стряскащи, в Мексико, Индия и Китай за последните 10 години купуването на климатици също се е увеличило многократно. Специалисти изтъкват, че главната причина за това са увеличените доходи на глава от населението. По един или по друг начин използването на климатик, за да се контролира температурата и качеството на въздуха е тенденция, която няма да западне, а ще продължи да се развива.