Кафе индустрията, каквато я познаваме днес

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

изпечено кафе на зърна в чаша
5

От 19 век насам кафето е глобален феномен. То е консумирана напитка навсякъде по света и във всякакви форми. Някои хора го предпочитат на зърна, други на кафе капсули тип Nespresso, но общото между всички тези хора е че не могат без чаша кафе. Начините на отглеждане, съхранение и пиене на кафе са се променяли през годините, ние вярваме, че тепърва предстоят и още промени.

Как от кафе на зърна се е стигнало до кафе на капсули?

Първата кафемашина се е различавала доста от съвременните машини за еспресо и това е кафеварката или така наречения перколатор за кафе. През 1818 г. парижки метало-производител изобретява устройството, което се използва и до днес. Перколаторите за кафе са претърпели съвсем малки промени в оригиналната си функционалност. Перколаторът достига до САЩ през 1865 г., когато Джеймс Х. Нейсън патентова първия американски вид.

През 1864 г. е създадена първата кафе машина за печене на кафе без да е нужен огън. Името на изобретателя е Джабез ​​Бърнс от Ню Йорк. Той регистрира и патент за тази машина, която днес се счита за майката на всички останали машини за печене на зърна.

През 1871 г. Джон Арбъкъл изобретява машина, която пълни, претегля, запечатва и етикетира кафето в хартиени опаковки. Най-големият вносител на кафе в света е Arbuckles, като той притежава и най-много търговски кораби в света, които непрестанно доставят кафе от Южна Америка до Северна.

През 1886 г. е създаден и Максуел Хаус. Всъщност Maxwell House е име на хотел, който е известен с това, че безброй президенти са отсядали в него. През 1942 г., в средата на Втората световна война, разтворимото кафе Maxwell House се превръща в основен продукт както за войници, така и за цивилни.

Първата еспресо машина е създадена през 1901 г. в Италия от Луиджи Безера. Това е първата търговска еспресо машина, която използва вода и пара под високо налягане, за да приготви кафе. Машината е проектирана по необходимост, тъй като Луиджи просто се надява да намали времето, необходимо за приготвяне на кафе, за да могат служителите му да се върнат на работа по-бързо.

През 1905 г. Десидерио Павони откупува патента за оригиналната машина за еспресо от Луиджи с намерението да подобри машината. Кафето, произведено от оригиналната машина е изключително горчиво на вкус. Десидерио счита, че горчивият вкус е причинен заради парата и високата температура. Според него не трябва да се надвишават 195 градуса и налягането да не е повече от 9 BAR налягане.

40 години по-късно, италианецът Achille Gaggia създава еспресо машина с бутало, което извлича кафето с още по-голямо налягане. Благодарение на това усъвършенстване кафето придобива каймак.

През 1908 г. се създава капковото кафе. Немска домакиня на име Мелита Бенц създава първия филтър за кафе от хартия, използвайки учебните документи на сина си. Издаден е патент и се ражда нейната компания.

През 1900 г. бразилското правителство се обръща с молба към Nestle, за да намери начин да оползотвори всички отпадъци от кафе, тъй като те са твърде много. Това служи за причина да се разработи процесът на лиофилно сушене на кафе. Днес Nescafe са водеща световна марка.

кафе зърна магазин

През 20-те години правителството на САЩ постановява забрана за пиене на алкохол. През това време продажбите на кафе се покачват главоломно.

По време на 60-те години кафето преминава през още една революция. Алфред Пийт, американец с холандски произход, отваря магазин за кафе в Бъркли през 1966 г. Баща му се е занимавал с кафе и Пийт продължава семейната традиция. Към него се присъединяват няколко негови приятели, които в последствие отварят собствени магазини в Сиатъл и така се създава веригата Старбъкс. Бизнесът им е изключително успешен, макар и все още да не продават сварено кафе, а само кафе зърна. През 1982 г. Хауърд Шулц се присъединява към екипа на Старбъкс и впечатлен от италианския начин на пиене на кафе, предлага и те да продават чаши горещо кафе. Идеята му е отхвърлена и следващата година Хауърд Шулц напуска Starbucks, за да създаде собствена компания за кафе - Giornale.

Шулц купува Starbucks през 1987 г. за 3,8 милиона долара. Той успя да комбинира техниките на печене на Starbucks с италианската концепция на кафенето, предназначено за социални контакти. Компанията убеждава потребителите, че кафето е модерно.

Кафето на капсули пък е създадено през 1976 години, когато Ерик Фавре решава, че ако кафе зърната са затворени заедно с въздух, то когато водата достигне до тях, ароматът на напитката ще е по-наситен.

Индустрията за производство на кафе продължава да се развива и днес. Кафенетата се отварят навсякъде. Днес тази напитка е втората по големина търгувана стока. Само петролът надвишава кафето. Всяка година се консумират 400 милиарда чаши кафе и няма да излъжем, ако кажем, че кафето е любимата напитка на милиони хора по света.