Ипотечен кредит при покупка на собствено жилище

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

5

Ипотечен кредит – лукс или необходимост? През последното десетилетие българина промени начина си на мислене относно взимането и усвояването на кредит, от какъвто и да е тип. Все по-често, когато имаме нужда, от какъвто и да е вид дълг прибягваме до различен начин на финансиране и дори до ипотечни кредити. Планирали сте да спрете да живеете под наем и да си купите собствено жилище, но не разполагате с нужните собствени финанси, за да го платите? На пазара на имоти в България съществува голямо разнообразие. Вие ще имате възможност да си изберете имот както по цена, така и по вид на строителството, големина, местонахождение и други фактори, които определят и неговата стойност. Определено, от това да си имаш собствен дом няма нищо по-хубаво. Защото да плащаш наем всеки месец не е най-добрият вариант за България. Много често сме чували максимата „По-добре на заем, отколкото под наем”. Сега вече имате тази възможност да се сдобиете с нов имот дори и да нямате нужните финанси.

Какво трябва да знаем за ипотечните кредити? Този вид заем е дългосрочен и са удачни за тези хора, които получават високи, постоянни и надеждни възнаграждения. За да получите такъв вид заем ще трябва да докажете нужната си финансова стабилност по сумата, която желаете да усвоите. Предимно този вид кредит се дават за срок от 4 до 30 години. Условията по покриване на ипотечните кредити са разнообразни в зависимост от банковата компания. Месечната вноска за покриване на ипотечния кредит може да е анюитетна или не анюитетна. Анюитетните вноски са еднаква сума за всеки месец през целия период на покриване на дълга. Когато сте избрали първоначалните вноски да са намаляващи, то те са по-високи отколкото когато планът на покриване на заема е с анюитетни вноски. Затова ако изберете намаляващи вноски вашата кредитоспособност трябва да е доста по-висока, за да усвоите исканият от вас размер заем. Преимуществото за погасителен план с анюитетни вноски е, че дава възможност максимално субсидиране при ипотечен кредит спрямо вашите доходи. Докато при погасителен план с намаляващи вноски е, че през първите години на заема се покрива по-голям дял от главницата, което от своя страна е по-малко крайно оскъпяване на дълга.

Това какъв вид вноска ще плащате всеки месец е ваше решение. Тоест планът за погасяване на дълга избирате самите вие. За гаранция при такъв вид заем предимно банковите компании предпочитат да предоставите като залог ваш собствен недвижим имот. Това е нужно, защото въз основа на неговата стойност вие ще бъдете одобрени за нужната ви финансова сума. Но, винаги има едно „но” – максималната сума, която може да усвоите като ипотечен кредит е до 70% от стойността на имота, който ще е залог по-дълга. Ипотечният кредит от "ЕйДжиБи Файнанс" АД,  който ще получите може да е в български лева или във валута, която посочите.

Имайте пред вид, че някой от банковите компании имат такси при подаване на документи и тяхната обработка. Затова непременно извършвайте проверка дали в контракта, който ще подписвате за заем таксите и комисионните са конкретна стойност или такива, който ще се повишат във времето. Това важи предимно за таксата за предсрочно покриване на дълга и за таксата за обслужване. На практика банките увеличават таксите си за предсрочно покриване, като защита на дадените от тях заеми, когато процентните им ставки останат по-високи от пазарните.