Пълно описание на ролята на инверторите във фотоволтаичните системи

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

инвертори
3.6

Инверторът е главната част на всяка фотоволтаична система поради същественото си централно място в работата й. Първата от дейностите, които това устройство върши, е прилагането на оптимално напрежение, а второто е съвпадането на честотата на електричеството, което доставя, с тази, изхождаща от електрическата мрежа.

 

Функцията на инвертора често се пренебрегва във фотоволтаичната система. Поставен отстрани, той е най-незабележимият компонент, но за сметка на това играе значителна роля в нея. Трансфертерът е сърцето, което преобразува постоянния ток, генериран от слънчевите панели, в променлив такъв, подходящ за захранването на разнообразни уреди. В стандартната фотоволтаична система, използвана в домакинствата, слънчевите панели са свързани в "низ", което ги прави прикрепени един към друг в поредица. По този начин напрежението на всички модули се сумира. И двата противоположни края на наниза са включени към инвертор, който изпълнява две основни задачи.

Първата от тях е да се използва максимално напрежението във всички панели, свързани в поредицата. С цел да извадите най-високото възможно ниво на енергия от слънчевия панел, от вас се изисква да приложите определено напрежение през него. Простият метод да се идентифицира това е, като вземете предвид, че мощността е равна на тока, умножен по електрическото напрежение. Ако няма напрежение в соларните панели, тогава и електричеството ще изтече от тях и в следствие от това те няма да бъдат в състояние да произведат енергия. Ако количеството на приложеното напрежение пък е по-голямо от нужното, ще изгубите също така и тока от слънчевите панели. Така че е необходимо да бъде прилагано оптимално ниво на напрежение. Това е работата на инвертора - да държи панелите на подходящо ниво на напрежение . Това е доста сложно, тъй като най-благоприятното равнище варира в зависимост от промяната на температурата на соларите. За да бъде решен този проблем, в трансфертерите е вложен принципът на работа, известен като "максимално проследяване на точката на мощност", който прави повтарящи се корекции на напрежението, за да подсигури, че от системата се произвежда възможно най-много енергия.

 

Втората наложителна задача на трансфертера е да преобразува правия ток, който бива създаден от панелите, в променлив като този от главната електрическа мрежа. Инверторите по принцип трябва да гарантират, че енергията, предоставяна от тях, съвпада с честотата на електрическата мрежа, тъй като само тогава те ще бъдат в състояние да захранят достатъчно уредите в дома ви. Трансфертерите са широко употребявани за поддържането на различни устройства като хладилници, компютри, телевизори и др. Важно е да знаете и че повечето модели имат вградени защити, които ги предпазват от късо съединение, претоварване и високо напрежение.

 

Така че, когато отидете на пазар за инвертор, търсете от търговците максимална ефективност и дълъг гаранционен срок. Друго нещо, за което трябва да следите, е, че вие ​​трябва да получите цялата техническа информация, свързана с модела, към който сте се насочили. Доста често тя е указана върху опаковката, а когато пазарувате онлайн - в текста с подробно описание. Така че вземете си инвертор, който отговаря на всички изисквания и е повече от надежден. За вас винаги ще е най-добре да направите информиран избор и затова се надявам да съм ви бил полезен с тази статия.