При липсващ зъб – по-добре зъбен имплантат

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

зъбен имплантат от aba-implant.bg
3.6

Най-използваните и разпространени зъбни имплантати в днешно време са остеоинтегрираните винтови зъбни имплантати. Казват се остеоинтегрирани, защото в съвременната имплантология се използва металът титан, за който след дългогодишни проучвания се е установило, че вграден в кост се обгражда от новообразувана костна тъкан, която образува връзка с него, все едно, е истинска костна тъкан. Този процес на създаване на връзка между истинска жива тъкан и чуждо метално тяло не се наблюдава често в природата. В миналото са се правили опити с различни материали за направата на зъбни имплантати, но живия организъм е отхвърлял различните метали и сплави, пластмасови и керамични модели. Едва преди около 40 години е открит подходящ метал, който не се отхвърля и не предизвиква реакция в организма. Оттук насетне разнообразието от зъбни имплантати и системи е огромно. Въпреки това е редно да се каже, че 98% от зъбните имплантати са винтови по форма. Най-голямо разнообразие претърпяват имплантните повърхности, за които е много важно да създадат здрава връзка между зъбния имплантат и тъканта.

 

Много по-удачно е да се постави зъбен имплантат при липсващ зъб отколкото да се прави мост , като се използват и пилят два здрави зъба. Това позволява да се възстанови редицата зъби, без да се увреждат други зъби.

Ако има пълна загуба на зъби също е по-удачно закрепването на цялата протеза със зъбни имплантати. Така протезата няма да има нужда от лепене или да се размърда и падне при ядене или говор. Това става с помощта най-малко на 4 броя зъбни имплантати. Когато има загуба на задни зъби е подходящо да се сложат на тяхно място имплантати и с останали предни да се създадат опори за мост.

 

Зъбните имплантати се произвеждат в различни размери на дължина и диаметър. Подбора на дължината и диаметъра зависи от положението на зъбния имплантат в костта.
Има различни видове имплантиране. При непосредственото имплантиране зъбния имплантат се поставя веднага след изваждането на зъба и върху него се слага коронката. Така че сте отишли със зъб на стоматолог и сте се върнали със зъб. Има открито и покрито имплантиране – зъбния имплантат се вижда или не се вижда.

Това, което тормози всеки пациент е дали процедурата по поставянето на зъбните имплантати е болезнена. Проучване сред пациентите говори, че повечето смятат поставянето на зъбни имплантати много по-приемливо от ваденето на зъб и дискомфортът е далеч по-малък.
тези, които са решили да поставят зъбни имплантати е редно да знаят, че тютюнопушенето пречи на свързването на зъбните имплантати със костта.