Кога и какви фуги трябва да полагаме?

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

фугиране
4.3

Полагането на керамични настилки задължително е съпроводено със запълване на фуги. Санирането на жилищни сгради задължително е свързано с ремонт на фуги. Дори цикленето на паркет предполага запълване на фуги със специални смоли. Най-скъпият ремонт е възстановяването на панелните фуги – при тях се изисква разбиване, премахване на старата хидроизолация, възстановяване с нова, впръскване на полиуретан и замазка. Фугите на паркета се запълват както фугите на плочките, само фугиращата смес е различна – фин прах от самия паркет се смесва с фугираща смола и се запълва по същия начин както при плочките.

Фугирането, освен практическата цел – да не позволява навлизането на вода, течности, мръсотия във фугите и предпазва самите плочки и лепилото на плочките от разрушаване, има и естетическа цел – да направи настилката с по-приятен вид. Затова има огромен асортимент фугиращи смеси по цветове и предназначение. Фугата запечатва улеите между плочките, като по тоя начин ги заздравява и предпазва повърхностния слой от напукване. Необходими инструменти за полагане на фугите са гумени шпакли и маламашки, кофа за вода и бъркалка за хомогенизиране на сместа. Има и специални машини за фуги.

При полагането на плочките се оставя известно разстояние между тях, което да поема линейното разширение и да пази плочката от напукване. За целта се използват ограничител за фуги, иначе казано кръстачки с различни размери от 1мм до 10мм. Размерът на кръстачките се определя от размера на плочките. Сборът от фугите на 1 метър настилка трябва да е 10 мм общо. След фиксирането на плочките и изсъхването на лепилото се пристъпва към полагане на фуги. Фугиращата смес се оставя 5-6 минути да реагират елементите в нея, разбърква се пак и се пристъпя към запълването на фугите. С гумената маламашка се нанася фугиращия разтвор до запълване на улеите, после с чиста маламашка или гумената шпакла се обира излишната смес от фугите с диагонални движения. Почистването става след позасъхване на фугата около 5-10 минути със влажна кърпа. Задължително е да се почистят фугите преди фугиране. Фугиращите смеси които се продават в магазините позволяват полагане на фуги без пропукване в улеите до 5мм ширина. При по-голяма ширина се добавя към фугиращата смес минерално брашно.

При мокри помещения понякога се полагат фуги от силикон. При нови сгради, когато още слягат, се фугират вътрешните ъгли със силикон, за да не се напукат плочките при слягането. Силиконът се нанася с пистолет във фугите, като веднага се започва оформянето на фугите с шаблон или най-често с ръка. Приготвя се сапунена вода, потапяме пръста , за да не залепва силикона за него и отнемаме излишния силикон.

Силиконът се нанася върху абсолютно чиста и суха фуга, в противен случай няма да залепне и да уплътни фугите.