Кога и какви фуги трябва да полагаме?

Популярни

3D декоративни панели

Търсите 3D декоративни панели? Ето какво трябва да знаете за тях

Живеем в общество, където социалния контакт е важен и често каним приятелите и семейството в...

мазна кожа

6 Важни съвети при грижа за мазната кожа

Мазната кожа е доста неприятен естетичен проблем, който се дължи на свръхактивни мастни жлези,...

ремонт и обзавеждане на малка спалня

Как да обзаведем малка спалня ?

Спалнята е мястото,  където прекарваме време на активна почивка.

майка и дете учат в кът за учене у дома

Кът за учене у дома – как да го организираме?

С настъпването на месец септември и старта на учебната година започват приготовленията свързани...

диодна лазерна епилация

Диодна лазерна епилация - ефикасна ли е, колко струва и колко сесии са необходими?

Всичко, което трябва да знаете за диодната лазерна епилация: какво представлява? Боли ли?

фугиране
4.3

Полагането на керамични настилки задължително е съпроводено със запълване на фуги. Санирането на жилищни сгради задължително е свързано с ремонт на фуги. Дори цикленето на паркет предполага запълване на фуги със специални смоли. Най-скъпият ремонт е възстановяването на панелните фуги – при тях се изисква разбиване, премахване на старата хидроизолация, възстановяване с нова, впръскване на полиуретан и замазка. Фугите на паркета се запълват както фугите на плочките, само фугиращата смес е различна – фин прах от самия паркет се смесва с фугираща смола и се запълва по същия начин както при плочките.

Фугирането, освен практическата цел – да не позволява навлизането на вода, течности, мръсотия във фугите и предпазва самите плочки и лепилото на плочките от разрушаване, има и естетическа цел – да направи настилката с по-приятен вид. Затова има огромен асортимент фугиращи смеси по цветове и предназначение. Фугата запечатва улеите между плочките, като по тоя начин ги заздравява и предпазва повърхностния слой от напукване. Необходими инструменти за полагане на фугите са гумени шпакли и маламашки, кофа за вода и бъркалка за хомогенизиране на сместа. Има и специални машини за фуги.

При полагането на плочките се оставя известно разстояние между тях, което да поема линейното разширение и да пази плочката от напукване. За целта се използват ограничител за фуги, иначе казано кръстачки с различни размери от 1мм до 10мм. Размерът на кръстачките се определя от размера на плочките. Сборът от фугите на 1 метър настилка трябва да е 10 мм общо. След фиксирането на плочките и изсъхването на лепилото се пристъпва към полагане на фуги. Фугиращата смес се оставя 5-6 минути да реагират елементите в нея, разбърква се пак и се пристъпя към запълването на фугите. С гумената маламашка се нанася фугиращия разтвор до запълване на улеите, после с чиста маламашка или гумената шпакла се обира излишната смес от фугите с диагонални движения. Почистването става след позасъхване на фугата около 5-10 минути със влажна кърпа. Задължително е да се почистят фугите преди фугиране. Фугиращите смеси които се продават в магазините позволяват полагане на фуги без пропукване в улеите до 5мм ширина. При по-голяма ширина се добавя към фугиращата смес минерално брашно.

При мокри помещения понякога се полагат фуги от силикон. При нови сгради, когато още слягат, се фугират вътрешните ъгли със силикон, за да не се напукат плочките при слягането. Силиконът се нанася с пистолет във фугите, като веднага се започва оформянето на фугите с шаблон или най-често с ръка. Приготвя се сапунена вода, потапяме пръста , за да не залепва силикона за него и отнемаме излишния силикон.

Силиконът се нанася върху абсолютно чиста и суха фуга, в противен случай няма да залепне и да уплътни фугите.