Как трябва да ферментира материала за домашната ракия?

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

казан за ракия
4.3

Алкохолната ферментация е микробиологичен и биохимичен процес, от правилното протичане на който до голяма степен зависи качеството на домашната ракия.

Ферментацията трябва да се провежда в дървени каци или в пластмасови съдове (бидони). В никакъв случай не бива да се ползват метални съдове, особено цинкови. Преди използване съдовете задължително се проверяват (при нужда каците се закисват), почистват се и се измиват с вода.

 Подготвените съдове се нареждат на място  без пряко слънчево огряване или в помещение с отворени прозорци, осигуряващи свободно проветряване.

За нормално протичане на ферментацията са необходими дрождите, намиращи се по суровината (гроздето и плодовете). Когато плодовете са измивани с вода или се използват зърнени суровини, ферментация се провежда с хлебна мая или със селекционирани сухи дрожди.

Сухи дрожди може да се закупят от специализираните магазини, в които се продават материали за производството на безалкохолни и газирани напитки, или от винарски предприятия, които напоследък масово ги прилагат. Ако използвате дестилацията на  http://www.ludastrast.com/ от екипа могат да закупят дрожди за вас.

Преди използване сухите дрожди се активират по начин, препоръчан от фирмата производител, описан на опаковката или в специална листовка. В домашни условия това става, като отмереното количество сухи дрожди се поставят за 30 минути в хладка вода (35°С). Съотношението сухи дрожди вода е 1:10 (100 г дрожди се внасят в един литър хладка вода).

Активираните дрожди се смесват със сок, източен от смачканите плодове, в количество 4-5% от обема на материала за ферментация. Внасят се в плодовата каша и се размесват чрез разбъркване или претакане.  Дозата на сухите дрожди е 30 грама за 100 кг плодова каша.

Когато се използва хлебна мая, дозата е 80-100 г мая за 100 кг плодова каша.

Отмереното количество мая се разтваря в хладка вода в съотношение 1:5 или  100 грама мая в 0,5 л хладка вода. След това маята се внася в сок, отделен от преработените плодове, в количество 4-5% от обема на материала за ферментация. Размесва се добре и се внася в плодовата каша, която се разбърква. Съдовете се покриват с полиетиленово платно, върху което се поставя капак.

Заквасеният по един от описаните начини материал се оставя да ферментира. За извличане на повече ароматни вещества от плодовете се препоръчва да се разбърква 1-2 пъти на ден. С разбъркването обаче не бива да се прекалява. Резултатите от проведените през последните години проучвания показват, че честите размесвания на ферментиращия материал допринасят за образуване на повече метилов алкохол.

Оптималната температура за развитие и действие на дрождите е от 18 до 20-22°С. Когато климатичните условия са неподходящи, се вземат мерки за осигуряване на тези температурни условия.

Когато ще се разчита на спонтанна ферментация чрез използване на естествените дрожди, намиращи се по повърхността на плодовете, захарността на бива да бъде по висока от 22-23%, защото дрождите не са в състояние да доведат ферментацията до край. Тогава в кашата остава не ферментирала захар, която се губи. Нерационално е и захарността да бъде и по-ниска от 16-17 %.

 В случаите, когато захарността е в границите  8-10 до 12 %, колкото е в повечето плодове с изключение на гроздето, икономически изгодно е тя да се повиши до16-17% чрез допълнително внасяне на захар.

В началото на ферментацията, когато е възможно, трябва да се направят едно-две претакания за обогатяване на средата с кислород, който създава благоприятни условия за размножаването на дрождите. След това претаканията не са полезни, защото при наличие на повече кислород в средата дрождите използват нерационално захарта и произвеждат по-малко алкохол. Достатъчно е да се прави по едно разбъркване на ден за извличане на повече ароматни и други полезни вещества от плодовете, повишаващи качеството на домашната ракия.

Необходимо е да се провежда ежедневно контролиране на ферментационния процес с оглед нормалното му протичане.

Определяне края на ферментацията и подготовка на материала за изваряване. Краят на ферментацията се установява чрез използване на запалена свещ, която се поднася над материала в съда. Ако свещта угасне, това означава, че процесът продължава. При положение че свещта продължи да гори - ферментацията е приключила. За потвърждение може да се опита и на вкус. Ферментиралият материал е горчив.

В  http://www.ludastrast.com/ може да поръчате онлайн ракия по ваш избор. Там ще закупят най-качествения материал и ще го отгледат професионално за да ви приготвят най-качествената домашна ракия по поръчка в България.