Начини за дезинфекция на водата в басейна

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

басейни поддръжка
5

Дори във водата на добре поддържаните басейни може да започне развитието на всевъзможни микроорганизми и водорасли. За почистването на такава вода се използват различни видове химикали, които съдържат ударни дози хлорни съединения. Дезинфекцията на водата в басейните, колкото и елементарна да изглежда, трябва да се извършва от специалисти. Защото използванинж во препарати с хлор моментално започва да променя индексът на киселинност – pH на водата в басейна. А нивото на pH във водата на един плувен басейн трябва да бъде в много тесни рамки (не по-малко от 7 и не повече от 7,5), за да бъде басейнът годен за ползване. Затова след третирането на водата с хлор е необходимо да се предприемат допълнителни стъпки, за да се възстанови киселинно-алкалното равновесие на водата. pH е особено нарушен след ударни дози хлор, когато трябва да се пречисти силно замърсена вода. В такъв случай водата в басейна се третира с дози хлор до 10-12 пъти над нормалните. При нормалната дезинфекция се използва концентрация от 3-4 милиграма хлор на литър, но при ударна дезинфекция може да се ползват до 15 милиграма на литър.

 

Проблемът с промяната на pH на водата в басейна може лесно да се избегне, като за дезинфекция се използва стабилното фосфатно съединение перхидрол или водороден прекис  - H2O2. След попадане във водата на басейна прекисът моментално се разлага на кислород и вода, като по този начин не може да повлияе на киселинността на водната среда. За дезинфекция на басейни обикновено се ползва водороден прекис с концентрация 35-40%. За да има ефект дезинфекцията е необходимо да се изчисли необходимото количество водороден прекис, като на един кубичен метър вода трябва да се изсипят 700 грама водороден прекис. Т.е при обем на басейна например 20 кубически метра, ще са необходими 14 литра водороден прекис. Ако обаче водата е силно замърсена, тогава може да се действа с по-голяма доза и да се изсипе над един литър водороден прекис на кубически метър вода.

По отношение нивото на pH, за да бъде поддържано добро ниво на този показател, водата в басейна трябва да се проверява поне веднъж седмично. Ако нивото на pH е по високо от нормалното (по-високо от 7,5), тогава това започва да въздейства върху кожата на хората в басейна и едновременно с това снижава ефективността на средствата за дезинфекция, с които е третирана водата. Ако равнището на pH е по-ниско от нормалното (под 7), това може да се прояви в започване на корозионни процеси по всички открити метални повърхности в басейна. За регулиране на pH на водата се използват специални реагенти и е препоръчително това да става под контрола на опитни професионалисти.

Освен с използване на препарати с хлор и активен кислород, водата в басейните може да се дезинфекцира и с други способи, например – чрез озониране на водата, чрез насищане на водата с медни и сребърни йони, чрез ултравиолетово облъчване на водата. Все пак трябва да подчертаем, че най-популярния и достъпен метод си остава хлорирането.