Какви са причините за появата на астма?

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

изображение на бял дроб
5

Съществуват много различни фактори, които могат да доведат до развитието на астма. Те включват генетика, излагане на въздействието на околната среда, тютюнев дим и алергии. Нека да разгледаме някои от тях. 

Генетика

Въпреки че генетичните причини за астмата са сложни, един ген може да допринесе за заболяването в до 40% от случаите. В този случай изследователите са установили, че генът е свързан с гена за TNF-a и TNF-b, които са основни провъзпалителни цитокини. Полиморфизмите, открити в тези гени, могат да бъдат свързани с атопична и неатопична астма и с високи нива на общия серумен IgE.

Въпреки че повече от 118 гена са идентифицирани като потенциални рискови фактори за астма, нито един от тези фактори не е свързан със заболяването при всички популации. Тези резултати предполагат, че генетичните рискови фактори могат да варират в зависимост от расата и етническата принадлежност. Една генна вариация, ADAM33, е свързана с астма при четири европейски, една афроамериканска и една латиноамериканска популация. При другите етнически групи обаче не е установена връзка. Няколко големи проучвания със смесени етнически групи също не установяват отделни SNP да са свързани с астма. Разбира се, най-добре е да се направи изследване за астма, преди да се правят изводи. 

Експозиция на околната среда

Факторите на околната среда, които предизвикват астма, са многобройни и са причина за пристъпите при някои хора. Замърсителите на околната среда могат да влошат вече съществуващо възпаление и хиперреактивност, да засилят имунните реакции към антигени и да засилят действието на други замърсители в дихателните пътища. Някои от тези вещества също се свързват с астмата, като например полените и спорите на плесените в помещенията. Тежестта на астматичния пристъп зависи от степента на излагане на тези замърсители, затова е важно да се потърси лекарска помощ при съмнения за такива случаи.

Ново проучване показва, че отработените газове от дизелови двигатели могат да предизвикат алергични реакции към протеини във въздуха. Изследователите излагат доброволци на въздействието на дизеловите газове, след което по-късно ги излагат на нов алерген. За разлика от контролните лица, тези, които са били изложени както на дизеловите газове, така и на алергена, са развили пълноценни алергии. Установено е също, че дизеловите отработени газове са сравними с пасивния цигарен дим и могат да предразположат децата към развитие на астма. Освен това е важно да се отбележи, че симптомите на астмата са подобни на тези при пушачите на цигари и е важно да се потърси лекарска помощ при наличие на симптоми.

Тютюнев дим

Тютюневият дим причинява много здравословни проблеми, включително астма. Той е свързан и с рак на белия дроб, сърдечни заболявания и инсулт, както и с повишен риск от редица други заболявания. Пасивното пушене дразни белите дробове, което води до кашлица, прекомерно производство на слуз и дискомфорт в гърдите. Той също така увеличава риска от бронхит и пневмония, които могат да бъдат инвалидизиращи за човек с астма.
Пасивното пушене - комбинация от тютюнев дим и замърсяване на въздуха от изгарянето на тютюневи изделия - кара белите дробове да произвеждат повече слуз, която запушва дихателните пътища и може да предизвика астматичен пристъп. Пасивното пушене - съдържа повече вредни съединения от дима на пушачите. Всъщност то е свързано с над 100 000 смъртни случая на бебета от 1964 г. насам. Пасивното пушене съдържа повече от седем хиляди химикали и други дразнители, които влошават дихателните пътища.

Алергии

Астмата често се причинява от алергии. Имунната система реагира на алергена, като подува дихателните пътища. Този дразнител може да причини затруднено дишане, хрипове и други симптоми. Не е необичайно страдащият от астма да има и двата вида астма. Поленът от растенията е една от често срещаните причини за алергична астма. Полените от други растения също може да предизвикат симптоми.

Изследването за установяване на наличието на алергия е важно за поставяне на диагнозата. Лекарят ще направи тест с убождане на кожата, за да идентифицира алергена в тялото на човека. Резултатите се използват, за да се определи дали е необходимо лечение. Медицинският специалист може да извърши и тест за дихателната функция, за да определи въздействието на определени алергени върху организма. 

Симптомите на астматичен пристъп включват засилена кашлица и хрипове, както и задух. Хората с астма могат да имат и други алергии, включително сезонни, или да имат фамилна анамнеза за астма. Независимо от причината за състоянието ви, важно е да се обърнете към медицинско лице. Алергологът може да помогне да се определи дразнителят, който предизвиква алергични реакции, и да предпише ефективен план за лечение.