Когато стандартната дезинсекция не дава резултати, решението е фумигация

Популярни

Икони и бъдещето: Къде отива свещеното изкуство?

Иконата, вековен символ на вярата и духовността, е изкуство,...

Иконата: Сакрално изкуство или народно творчество? – Един задълбочен поглед

Иконата – този древен образ, изпълнен със символика и...

Качества, които трябва да притежават експертни преводачи от немски на български

Качества, които трябва да притежават експертни преводачи от немски на български

Преводът от немски на български не е просто механичен процес на замяна на думи.

Веган торта

Хитрини за приготвяне на вкусни веган торти: Как да постигнем перфектен резултат

Веган тортите все повече набират популярност, не само сред хората, избрали растителното хранене...

фумигация
3.6

Ако притежавате голям склад или промишлен завод, то би трябвало да сте добре запознати със законите за хигиена на подобни помещения (както и с метода фумигация). Навярно не рядко сте срещали малки вредите да се разхождат свободно , в близост до хранителни стоки. В такива случаи много хора прибягват до отровните препарати и капани за вредители, които често не дават никакви резултати.

Истината е, че дори и най-скъпите препарати за дезинсекция не могат да унищожат малките гадинки, които са навсякъде. В тези случаи специалистите прилагат метода фумигация, който е подходящ именно за големи и просторни помещения, където обикновената дезинсекция е безсилна.

При процеса фумигация се използват различни отрови, най-често в газообразно състояние, които убиват всякакви видове вредители. Често фумигация се прилага за обеззаразяване на зърнени култури и складови помещения, в които се складират хранителни стоки.

Обикновено при фумигация специалистите използват отровни газове или пари, както и твърди и течни вещества от които се образуват изпарения. Разпространявайки се във въздуха, изпаренията убиват повече вредители, независимо къде се крият.

При фумигация се използват много отровни вещества, затварящи дихателната система на вредителите, които могат да оцелеят в тази среда от 20 минути до два дни. Когато се изчерпят запасите им от кислород, насекомите отварят дихалцата си и така поглъщат голяма част от отровните вещества, разпространени във въздуха при фумигация. Това, разбира се, води до тяхната смърт.

Макар да е сред един от най-ефективните методи за унищожаване на вредители, специалистите препоръчват прилагането на фумигация само за помещения като складове и кораби. Фумигация не се препоръчва за дезинсекция например на ресторанти, защото може да бъде твърде опасен.

Специализираните фирми, които извършват фумигация, използват най-често силно отровното вещество фосфин. То представлява отровен газ, който се използва навсякъде по света като дезинфектант против насекоми, гризачи и акари.

Самият процес на фумигация отнема повече време от обикновената дезинсекция. Преди да се пристъпи към фумигация специалистите правят оглед на помещението, което им помага да преценят какво количество отровни вещества ще се използва. Също така те измерват температурата, защото тя е много важна за ефективността на метода.

По време на фумигация помещението трябва да бъде затворено и да остане така поне ден. По този начин отровните вещества остават във помещението и действието им е по- силно. След като приключи процесът, е задължително помещението, където е била извършена фумигация, да се проветри добре. Така се осигурява безопасността на хората и се предпазват стоките.

Много е важно да изберете фирма, специализирана в тази област, защото единствено специалистите знаят как най-ефективно може да се извърши фумигация:

http://www.bulagrocontrol.bg/index.php/bg/%D0%A3%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8/fumigatziya.html