Що се отнася до десертите, шоколадовата торта заема специално място в сърцата на мнозина. Но какво ще стане, ако се опитвате да намалите захарта? Не се тревожете, защото светът на рецептите за торта без захар е тук, за да измами вкусовите ви рецептори и да задоволи желанието ви за шоколад без чувство за вина. В тази статия ще се потопим в изкуството да създаваме декадентски шоколадови торти без захар, които са истински рай за любителите.
Търсенето на перфектния заместител на захарта
Първата стъпка в изработването на шедьовър на шоколадова торта без захар е изборът на правилния подсладител. Стевия, еритритол, монашески плодове и ксилитол са популярни естествени заместители на захарта, които няма да повишат нивата на кръвната ви захар. Експериментирайте с тези алтернативи, за да намерите този, който допълва богатия вкус на шоколада, като същевременно осигурява сладостта, която желаете.
Откриване на силата на какаото
Какаото на прах е сърцето и душата на всяка шоколадова торта и е идеално съвместимо с печене без захар. Висококачественото неподсладено какао на прах придава дълбочина и интензивност на вкуса на вашата торта. Неговата естествена горчивина може да бъде балансирана от избрания подсладител, което води до хармонична комбинация от вкусове.
Рецепта 1: Класическа шоколадова торта без захар
Съставки:
- 2 чаши бадемово брашно
- 1/2 чаша неподсладено какао на прах
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаша масло, разтопено
- 4 големи яйца
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 1/2 чаша заместител на захарта (стевия, еритритол или по ваше желание)
- 1/2 чаша неподсладено бадемово мляко
Инструкции
- Загрейте фурната до 350°F (175°C) и намаслете кръгла форма за кекс.
- В купа смесете бадемовото брашно, какаото на прах, бакпулвера и солта.
- В друга купа разбийте заедно разтопено масло, яйца, ванилов екстракт и заместител на захарта.
- Постепенно комбинирайте мокрите и сухите съставки, като разбърквате бадемовото мляко до гладкост.
- Изсипете тестото във формата за торта и печете 25-30 минути или докато клечка за зъби излезе чиста.
- Оставете тортата да се охлади преди глазура или сервиране.
Рецепта 2: Шоколадова торта без брашно и захар
Съставки:
- 1 чаша чипс от черен шоколад без захар
- 1/2 чаша несолено масло
- 3/4 чаша заместител на захарта
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 3 големи яйца
- 1/2 чаша бадемово брашно
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
Инструкции
- Загрейте фурната до 325°F (165°C) и намажете тава с пружина.
- Разтопете шоколадовия чипс и маслото заедно в микровълнова печка или двоен котел.
- Разбъркайте със заместител на захарта и сол, докато се смесят добре.
- Разбийте яйцата, едно по едно, след това смесете с бадемово брашно и ванилов екстракт.
- Изсипете тестото в подготвената тава и печете около 25-30 минути.
- Оставете тортата да се охлади, преди да я извадите от формата.