Как да използваме Google за търсене на специфична информация?

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Команди за прецизно търсене в Google
4.3

На всеки от нас му се налага да търси някаква по-специфична информация в Google. Първото, което правим е да заредим началната страница на търсачката (или да използваме някакъв widget в браузъра или смартфона ни) и след това да въведем желаните от нас ключови думи. Това ще ни покаже качествени резултати от всички сайтове, които са оптимизирани за тези критерии за търсене. Сред тях ние ще открием доста полезна информация, но има огромна вероятност да не попаднем точно на това, от което се нуждаем или пък да съществуват и по-добри източници в Интернет.

Добрата новина е, че стандартното търсене не е единственият начин за откриване на необходимата ни информация. Предвидени са някои команди, чрез които можем да търсим по-прецизно. Така например, ако се нуждаем от някаква научна информация, въз основа на проведени проучвания и изследвания, то със сигурност ще бъдем заинтересовани от сайтове, които ще я съдържат. Проблемът е, че повечето такива проучвания се публикуват в PDF файлове. Но чрез командата "filetype:PDF *ключова дума*" ще открием всички PDF файлове, които съдържат информация по темата. Същото може да се използва и с *.doc(x) и друг вид текстови файлове. А, ако сме убедени, че на даден сайт има страница, която съдържа данни за проучването, което търсим, то можем да потърсим в него чрез командата: "allintitle:*името на сайта* *ключова дума*". Тази команда може да се използва и за глобално търсене в този вид: "allintitle:*ключова дума*". Това ще покаже всеки източник, в чието заглавие присъстват търсените от нас ключови думи.

Това са само една част от всички команди, чрез които можем да открием по-специфична информация чрез Google. Ако искате да научите какви други възможности имате, то можете да прочетете статията: Полезни команди за по-прецизно търсене в Google.