Най-добрите храни за хора, живеещи с диабет

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Снимка на плодове
5

Повече информация, може да намерите тук - диабет.бг

Постни протеини

Приемът на протеини е важен аспект от лечението на диабета. За разлика от въглехидратите, протеините не се усвояват директно от организма и не допринасят за нивото на кръвната захар. Затова диабетикът трябва да внимава за приема на протеини, за да не прекалява с тях. Приемът на белтъчини трябва да се ограничи до препоръчителната дневна доза.

Растителни протеини

Преминаването към растителна диета има много ползи за здравето, особено ако имате диабет. Растителната диета е с по-ниско съдържание на въглехидрати и по-високо съдържание на протеини. Въглехидратите, които приемате, играят роля за нивата на глюкозата, а протеините на растителна основа са богати на хранителни вещества. Това означава, че можете да ги добавите към режима си на хранене, без да се притеснявате за нивата на кръвната си захар.

Пълнозърнести храни

Консумацията на пълнозърнести храни може да помогне за контролиране на нивата на глюкоза в кръвта. Те също така са добър източник на фибри и протеини. Много от тях са богати и на витамини от група В и желязо. Те съдържат и бавно усвоими въглехидрати, които могат да ви дадат дълготрайна енергия.

Плодове

Плодовете са чудесен начин да задоволите желанието си за сладко и да поддържате нивата на кръвната си захар под контрол. Повечето плодове са с ниско съдържание на мазнини и натрий и често съдържат хранителни вещества, които не се срещат в други храни. Например бананите са пълни с калий и триптофан, а портокалите и грейпфрутите са пълни с витамини А и С. Стремете се да ядете поне пет порции плодове и зеленчуци на ден.

Овесена каша

Овесената каша е питателна закуска, която може да се смесва с други съставки, за да се добавят протеини и здравословни наситени мазнини. Можете да добавите бадемово масло, гръцко кисело мляко или нарязани ядки. Тези съставки помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Овесената каша е най-добре да се сервира с вода вместо с мляко, което съдържа лактоза и захар.

Киноа

Киноата е зърно, което е с високо съдържание на фибри и протеини и има нисък гликемичен индекс. Това обаче не означава, че тя е с ниско съдържание на въглехидрати, така че хората с диабет трябва да вземат това предвид. Съществуват различни видове киноа, включително червена, черна и бяла. Бялата разновидност е с най-високо съдържание на антиоксиданти и е с най-ниско съдържание на мазнини.

Могат ли хората с диабет да ядат риба?

Рибата има много ползи за здравето, особено за хората с диабет. Рибата е с ниско съдържание на наситени и трансмазнини, което намалява риска от усложнения, свързани с диабета. Омега-3 мастните киселини в рибата също така помагат за понижаване на триглицеридите и подобряват здравето на сърцето. Освен това рибата не повишава нивата на глюкоза в кръвта, което я прави идеална за хора с диабет.

Въпреки това хората с диабет трябва да избягват консумацията на твърде много риба. Рибата, която е пържена, може да има високо съдържание на мазнини, а те са с високо съдържание на натрий и въглехидрати. По-добре е да приготвяте рибата по други начини, за да запазите хранителните ѝ вещества. Освен това хората с диабет трябва да ограничат приема на несготвена риба.

Добре е да се обмисли консумацията на риба и като начин да намалят месото. Морските дарове са богати на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за поддържане на нивата на кръвната захар под контрол. Освен това рибата е с ниско съдържание на наситени мазнини и трансмазнини, което я прави чудесен избор за хората с диабет.