Тайната на белгийския шоколад

Популярни

Иконата: Сакрално изкуство или народно творчество? – Един задълбочен поглед

Иконата – този древен образ, изпълнен със символика и...

Качества, които трябва да притежават експертни преводачи от немски на български

Качества, които трябва да притежават експертни преводачи от немски на български

Преводът от немски на български не е просто механичен процес на замяна на думи.

Веган торта

Хитрини за приготвяне на вкусни веган торти: Как да постигнем перфектен резултат

Веган тортите все повече набират популярност, не само сред хората, избрали растителното хранене...

Екологични предимства на съдомиялните за вграждане

Съдомиялните за вграждане стават все по-популярни сред домакинствата, не само заради удобството...

Стилове художествени картини: Пътешествие през времето и изкуството

Художествените стилове са като отпечатъци от пръстите на различните епохи и култури. Всеки стил...

шоколадови бонбони
5

Не само Швейцария може да се похвали с традиционно производство на шоколадови бонбони. Царството на шоколада можем да открием и в Белгия, където по улиците на всеки един по-голям град има магазини с витрини, обсипани с шоколадови бонбони от най-различни видове шоколад и с най-различен дизайн и калибър, включително и ръчно направени. И с най-различен вкус. Човек има усещането, че се намира в рога на изобилието, в едно шоколадово царство, разхождайки се по такива улици в Брюксел или Антверпен.

 

Освен в родната страна производството на тези бонбони излиза  и извън нея. В Белгия съществуват големи вериги, производители на бонбони от шоколад. Те практикуват и изнесено производство в други страни, основно в европейски. Такава верига е Jeff de Bruges. Само във Франция тази верига има около 240 магазина за шоколадови бонбони и допълнително още 30 магазина другаде. Да не споменаваме колко  видове такива лакомства се предлагат от големите производители, някъде от порядъка на 80 или 100 понякога. Някои от тези производители имат огромно количество магазини по цял свят, включително и в София. Цифрите са зашеметяващи, около 1700  например магазини за такива продукти и други изделия предлага Leonidas.

 

В какво се състои тайната на белгийските шоколадови бонбони или изобщо на белгийския шоколад? Известно е, че рецептите за шоколадови бонбони там не са се променяли от векове. Гаранция за добре изпълнена рецепта на шоколадови бонбони е качеството на съставките – белгийски шоколад (натурален, млечен и бял), истинско масло, качествено мляко, лешници и бадеми, внесени отвън. Използват се различни глазури, пълнежи, кокос и ядки и плодове като портокали, вишни, череши.

 

За да бъдат добри шоколадовите бонбони, важно е да се подберат такива какаови зърна, които да гарантират високото качество на крайния продукт после. Не от всеки вид какао стават вкусни шоколадови бонбони, например трябва да се съчетават отделни видове с  различни аромати. После идва ред на какаовото масло, то трябва да е в чист вид. Обработването на какаото също си има своите тънкости. Заливката, която се слага върху бонбоните трябва да е гореща. На края трябва да добавим, че майсторите на шоколадови бонбони притежават големи умения и трябва да могат да  модерилират шоколадови бонбони в най-различни форми и изображения. Има шоколадови бонбони под формата на великденски яйца например, други са фигурки на приказни герои и те разбира се, привличат децата не само като лакомство.   Някои са  ръчно направени шоколадови бонбони, които и досега са голям хит на пазара, не само в Белгия.

 

http://shop.darkandmilk.com/bonbon-chocolate/%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B8