Приложение на шини в стоматологията

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

шини в стоматологията
3.225

Днес шини са необходимо помощно средство в процесите на оздравяване и рехабилитация. Предпазват и помагат за възстановяването или премахването на различни увреждания.

Вероятно най-популярният вид шини са тези за зъби. Почти всяко дете ги познава отблизо, тъй като е добре да се използват в по-ранна възраст за предотвратяване на по-сериозни изкривявания в по-късен етап.
Разбира се, както във всяка друга област, и тук се забелязва голямо развитие и напредък. Ако преди години шини за зъби бяха нещо грозно и нежелано, то днес вече могат да бъдат изработени почти като бижута. Освен това има различни видове шини за зъби – в зависимост от проблема, който трябва да коригират. Всяка шина се изработва индивидуално според пациента, както можем да се досетим. Така наречените подвижни шини помагат да се изправят зъбите или пък да се коригира деформация в захапката, но имат сравнително бавно действие, най-вече заради устройството си. Състоят се от основа, която е пластмасова, и дъги от метал, които докосват зъбите, но не са фиксирани към тях. Периодично се затягат с винтчета, които са закрепени към пластмасовата част на шините. Този вид шини – подвижните – са по-евтини от брекетите и са предпочитани от хора, които имат по-незначителни проблеми.

Друг вид шини са брекетите, които споменахме по-нагоре. Те представляват малки пластини от неръждаеми материали или керамика. Всяка от тях се прикрепва към зъба със специално лепило. По между си пластинките са свързани с метални дъгички. Всяка пластина има канал с променлива геометрия, който предава напрежение от металната дъга и определя хода на зъба.

Неудобството, разбира се, присъства в началото при носенето на шини. Може да ни се стори изнервящо това да трябва да свикнем с чуждо тяло. Често пречи при говорене, не позволява консумацията на всякакви храни и се нуждае от ежедневна поддръжка.

Последната иновация в стоматологията са така наречените невидими шини, които са най-новата система за изправяне и коригиране на зъбите. Поставят им се шини, които на практика наистина са незабележими. Изработват се на базата на най-съвременни технологии, като отново са строго индивидуални. Подвижни са, което улеснява пациента, както и поддържането на устната му хигиена.

Невидимите шини се поддържат лесно – не само поради подвижността си. Заменят се на всеки три седмици в зависимост от резултатите, които показват. Така след няколко месеца (или година) се постига търсеният ефект. Цената, разбира се, варира, и както можем да се досетим, не е никак ниска заради технологиите, използвани при направата на невидимите шини. Предимството при тези шини е бързото им и ефективно действие, както и удобството, което осигуряват с това, че не се виждат.

Шини - http://www.razlichnite.com/shini.html