Заложете на домашните тестени изделия

Популярни

професионално почистване

Как почистването на офиса може да подобри вашия бизнес

Доста важно е да се грижите много за чистотата не само в къщата си, но и на работното си място...

3D декоративни панели

Търсите 3D декоративни панели? Ето какво трябва да знаете за тях

Живеем в общество, където социалния контакт е важен и често каним приятелите и семейството в...

мазна кожа

6 Важни съвети при грижа за мазната кожа

Мазната кожа е доста неприятен естетичен проблем, който се дължи на свръхактивни мастни жлези,...

ремонт и обзавеждане на малка спалня

Как да обзаведем малка спалня ?

Спалнята е мястото,  където прекарваме време на активна почивка.

майка и дете учат в кът за учене у дома

Кът за учене у дома – как да го организираме?

С настъпването на месец септември и старта на учебната година започват приготовленията свързани...

Домашен хляб или купен от магазина?
4.3

При хранене на трапезата ни винаги има нещо тестено. Самата народопсихология на българина е такава, че сред нашенеца се е наложило мнението, че той не може да се нахрани както трябва, ако не си похапне достатъчно хляб. Поради тази причина в магазините за хранителни стоки днес има изключително богат избор от тестени изделия. Потребителите могат да избират между най-различни видове хляб – бял, типов, пълнозърнест, ръжен, царевичен, градински, с кълнове, със семена и т.н. Примамват ни още и десетки разновидности на хлебчета, питки и погачи, тутманици и баници. Някои от тях, като баниците например, са в полуготово състояние и след като ги купим от магазина е необходимо само да ги запечем леко във фурната. Безспорно, всичко това е изключително лесно и удобно и спестява много време и усилия на отрудените домакини.

Доколко обаче всичко това е полезно и допринася ли изобщо за нашето пълноценно хранене? Ако преди десетилетия и дори столетия, нашите предци са приготвяли истински хляб, съдържащ в себе си единствено и само брашно, вода и мая, то днес нещата са доста по-различни. Прочитът на етикета на хлебните изделия показва, че в тях се съдържат редица допълнителни неща, най-често маскирани с думичката „Подобрители”. А какви точно са тези подобрители и доколко подобряват, можем само да гадаем. Редица изследвания през последните години дори показват, че нещата май не са чак толкова „подобрени”, колкото си мислим.

Единствената възможност, чрез която бихме могли да променим нещата и да сме сигурни, че на трапезата ни има тестени изделия, които не съдържат нещо съмнително и опасно, е да си ги приготвяме сами. Безспорно за това е необходимо време, с което съвременната жена не разполага. Благодарение на технологичното развитие обаче нещата могат да се променят. Във веригите за бяла техника се предлагат най-различни модели хлебопекарни, с които приготвянето на хляб е изключително лесно. Благодарение на функцията „Отложен старт” можете да заредите машината с продукти и да си легнете да спите. И когато сутринта се събудите ще имате пресен топъл хляб, който да поднесете на семейството си при първото за деня хранене.

Съществуват възможности за отпор на предлаганите в търговската мрежа съмнителни продукти, но за да стане това са необходими и усилия от наша страна, които обаче в повечето случаи ние не полагаме.