Заложете на домашните тестени изделия

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Домашен хляб или купен от магазина?
4.3

При хранене на трапезата ни винаги има нещо тестено. Самата народопсихология на българина е такава, че сред нашенеца се е наложило мнението, че той не може да се нахрани както трябва, ако не си похапне достатъчно хляб. Поради тази причина в магазините за хранителни стоки днес има изключително богат избор от тестени изделия. Потребителите могат да избират между най-различни видове хляб – бял, типов, пълнозърнест, ръжен, царевичен, градински, с кълнове, със семена и т.н. Примамват ни още и десетки разновидности на хлебчета, питки и погачи, тутманици и баници. Някои от тях, като баниците например, са в полуготово състояние и след като ги купим от магазина е необходимо само да ги запечем леко във фурната. Безспорно, всичко това е изключително лесно и удобно и спестява много време и усилия на отрудените домакини.

Доколко обаче всичко това е полезно и допринася ли изобщо за нашето пълноценно хранене? Ако преди десетилетия и дори столетия, нашите предци са приготвяли истински хляб, съдържащ в себе си единствено и само брашно, вода и мая, то днес нещата са доста по-различни. Прочитът на етикета на хлебните изделия показва, че в тях се съдържат редица допълнителни неща, най-често маскирани с думичката „Подобрители”. А какви точно са тези подобрители и доколко подобряват, можем само да гадаем. Редица изследвания през последните години дори показват, че нещата май не са чак толкова „подобрени”, колкото си мислим.

Единствената възможност, чрез която бихме могли да променим нещата и да сме сигурни, че на трапезата ни има тестени изделия, които не съдържат нещо съмнително и опасно, е да си ги приготвяме сами. Безспорно за това е необходимо време, с което съвременната жена не разполага. Благодарение на технологичното развитие обаче нещата могат да се променят. Във веригите за бяла техника се предлагат най-различни модели хлебопекарни, с които приготвянето на хляб е изключително лесно. Благодарение на функцията „Отложен старт” можете да заредите машината с продукти и да си легнете да спите. И когато сутринта се събудите ще имате пресен топъл хляб, който да поднесете на семейството си при първото за деня хранене.

Съществуват възможности за отпор на предлаганите в търговската мрежа съмнителни продукти, но за да стане това са необходими и усилия от наша страна, които обаче в повечето случаи ние не полагаме.