Как да организираме добър тиймбилдинг в Банско?

Популярни

макси рокли

Съвети как да изберем макси рокли

Обичате ли роклите?

лодки под наем Гърция

Защо да прекарате ваканцията си на яхта в Гърция

Безброй острови, невероятни кристално чисти води, незабравими залези ...

марихуана интересни факти за растението и семената

Какво не знаем за марихуаната?

Както сигурно сте чували, марихуаната е най-често използваният нелегален опиат в Америка.

лампи пендели, висящи от тавана

Какви видове пендели ще намериш в Бриколаж

Домашното осветление придава онзи интериорен завършек, който ще ни накара да си помислим “Ето,...

персонализирани бижута

Топ причини да подарим бижу на любим човек

Защо трябва да подарявате бижута ли?

тиймбилдинг екипна работа
5

Tиймбилдингът е перфектно занимание за компаниите, които искат да насърчат и мотивират служителите си да работят в екип. Има много различни варианти, това да се направи, но един от най-предпочитаните е да се организира почивка в някой хотел за 1-2 нощувки.

Много фирми избират именно хотел в Банско, защото курортът е целогодишен, а хотелите в него са висок клас, като TerraComplex, и предлагат всичко необходимо за организирането на добър тиймбилдинг.

Какво е нужно за един тиймбилдинг?

Първото, което ще трябва да си осигурите е организатор, който да поеме организацията на хората и активностите. След това е нужно да се намери добър хотел, който да има поне една голяма конферентна зала и да е разположен на тихо и спокойно място. Градските хотели не са подходящ избор, защото няма да могат да се организират игри сред природата. Добра алтернатива е хотел в планината, защото обстановката предполага към спортен дух и сближаване. Ако хотелът предлага преходи, езда или спортни занимания, компанията може да се възползва и да си спести част от организацията на игрите. Нужно е и хотелът да разполага с много стаи, особено ако компанията е по-голяма. Наличието на спа и вътрешен басейн не е задължително, но е едно добро допълнение.

Абсолютно задължително е хотелът да разполага с хубав ресторант, който да има достатъчно голям капацитет. Колкото и да сближават игрите и активностите, няма нещо, което да сприятелява персонала повече от хапването и пийването вечер. Ако храната и музиката са добри, може това да подейства по-добре от игрите. Относно храната, нужно е организаторът да се свърже с хотела и да попита какви менюта предлагат и дали е нужна предварителна заявка. Това е практиката при голям брой хора, като по този начин кухнята не бави ястията. Важно е да се попитат хората от екипа, какви са им предпочитанията за месо, защото някои не ядат месо, други не ядат определени видове и тн.

Последното нещо, което трябва да се обмисли е посещението на бар след вечерята. Ако екипът е съставен от милениали, то те със сигурност няма да искат да се приберат по стаите си след вечеря, а ще търсят някое място за забавление на близо. Ако вече има създадена организация от компанията или пък в самия хотел има бар, то това ще е високо оценено от младия екип.

Огромна грешка при организирането на тиймбилдинг е да се включат игри по време на вечеря. Храната и разговорите не трябва да са прекъсвани от тичане, свирене, подскачане, раздаване на сертификати или награди. Всичко това може да бъде проведено през деня, а вечерта да остане само за вечерята и бара.

Какви игри може да включва един тиймбилдинг?

Ако се свържете с хотел, в който са били организирани и преди, подобни активности, то може да Ви дадат идеи. Игрите могат да бъдат много разнообразни и различни, в зависимост от това колко човека участват. Целта на тиймбилдинга не е някой да победи, а всички да работят в екип. По този начин колегите могат да работят рамо до рамо без да усещат напрежението на работната среда.

Игра с предизвикателства

Това е най-лесната за организиране игра. Тя е игра за навън или за по-широко помещение. Може да комбинира няколко препятствия за прескачане, минаване отдолу, вид стрелба и редене на пъзел. Всичко това може да се направи по най-различни начини. Хората се разделят на екипи и на всеки му се засича време.

тиймбилдинг в планината

Опасната вода

Тази игра е подобна на първата. Отново е вид предизвикателство, само че изисква малко по-различни умения. Напълва се вода в два дълбоки съда и се определя периметър около тях, който не трябва да се доближава. Приема се за факт, че водата е опасна и прогаря кожата, заради това никой не трябва да я докосва. Също така обаче водата трябва да бъде пренесена на 10 метра разстояние с помощта на малка купичка, пръчка, черпак или някакви подръчни средства. Може да се създадат допълнителни препятствия по трасето, за да се вдигне сложността.

Престъплението

Ако хотелът, който изберете, е отзивчив можете да ги помолите да ви отворят една или две необитаеми стаи, които да използвате за няколко часа. Играта е вид разкриване на престъпление.Трябва да се измисли сценарии и да се нагласят уликите в стаите, така че да има поне няколко различни вида предположения какво е станало и защо. След това разделяте екипа на групи и записвате кой екип какво предложение има за престъплението и извършителя. Тази игра е логическа и е на базата на индуктивното мислене.

Да давате ли награди на тиймбилдинг?

Определено да. Веднага след състезанията е хубаво да раздадете малки статуетки или други неща за спомен. Не е хубаво обаче да подарите неща само на победителите, защото идеята на тиймбилдинга не е състезанието, а екипността. Най-добре е, да измислите подаръчета за всички -примерно „За най-умния отбор“, „За най-бързия“, „За най-забавния отбор“. По този начин всеки може да се снима с отличието си и даже може да го публикува в социалните медии. За разлика от статуетките за 2-ро и 3-то място, които никой никога не показва, защото не иска да е втори или трети.