Как да организираме добър тиймбилдинг в Банско?

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

тиймбилдинг екипна работа
5

Tиймбилдингът е перфектно занимание за компаниите, които искат да насърчат и мотивират служителите си да работят в екип. Има много различни варианти, това да се направи, но един от най-предпочитаните е да се организира почивка в някой хотел за 1-2 нощувки.

Много фирми избират именно хотел в Банско, защото курортът е целогодишен, а хотелите в него са висок клас, като TerraComplex, и предлагат всичко необходимо за организирането на добър тиймбилдинг.

Какво е нужно за един тиймбилдинг?

Първото, което ще трябва да си осигурите е организатор, който да поеме организацията на хората и активностите. След това е нужно да се намери добър хотел, който да има поне една голяма конферентна зала и да е разположен на тихо и спокойно място. Градските хотели не са подходящ избор, защото няма да могат да се организират игри сред природата. Добра алтернатива е хотел в планината, защото обстановката предполага към спортен дух и сближаване. Ако хотелът предлага преходи, езда или спортни занимания, компанията може да се възползва и да си спести част от организацията на игрите. Нужно е и хотелът да разполага с много стаи, особено ако компанията е по-голяма. Наличието на спа и вътрешен басейн не е задължително, но е едно добро допълнение.

Абсолютно задължително е хотелът да разполага с хубав ресторант, който да има достатъчно голям капацитет. Колкото и да сближават игрите и активностите, няма нещо, което да сприятелява персонала повече от хапването и пийването вечер. Ако храната и музиката са добри, може това да подейства по-добре от игрите. Относно храната, нужно е организаторът да се свърже с хотела и да попита какви менюта предлагат и дали е нужна предварителна заявка. Това е практиката при голям брой хора, като по този начин кухнята не бави ястията. Важно е да се попитат хората от екипа, какви са им предпочитанията за месо, защото някои не ядат месо, други не ядат определени видове и тн.

Последното нещо, което трябва да се обмисли е посещението на бар след вечерята. Ако екипът е съставен от милениали, то те със сигурност няма да искат да се приберат по стаите си след вечеря, а ще търсят някое място за забавление на близо. Ако вече има създадена организация от компанията или пък в самия хотел има бар, то това ще е високо оценено от младия екип.

Огромна грешка при организирането на тиймбилдинг е да се включат игри по време на вечеря. Храната и разговорите не трябва да са прекъсвани от тичане, свирене, подскачане, раздаване на сертификати или награди. Всичко това може да бъде проведено през деня, а вечерта да остане само за вечерята и бара.

Какви игри може да включва един тиймбилдинг?

Ако се свържете с хотел, в който са били организирани и преди, подобни активности, то може да Ви дадат идеи. Игрите могат да бъдат много разнообразни и различни, в зависимост от това колко човека участват. Целта на тиймбилдинга не е някой да победи, а всички да работят в екип. По този начин колегите могат да работят рамо до рамо без да усещат напрежението на работната среда.

Игра с предизвикателства

Това е най-лесната за организиране игра. Тя е игра за навън или за по-широко помещение. Може да комбинира няколко препятствия за прескачане, минаване отдолу, вид стрелба и редене на пъзел. Всичко това може да се направи по най-различни начини. Хората се разделят на екипи и на всеки му се засича време.

тиймбилдинг в планината

Опасната вода

Тази игра е подобна на първата. Отново е вид предизвикателство, само че изисква малко по-различни умения. Напълва се вода в два дълбоки съда и се определя периметър около тях, който не трябва да се доближава. Приема се за факт, че водата е опасна и прогаря кожата, заради това никой не трябва да я докосва. Също така обаче водата трябва да бъде пренесена на 10 метра разстояние с помощта на малка купичка, пръчка, черпак или някакви подръчни средства. Може да се създадат допълнителни препятствия по трасето, за да се вдигне сложността.

Престъплението

Ако хотелът, който изберете, е отзивчив можете да ги помолите да ви отворят една или две необитаеми стаи, които да използвате за няколко часа. Играта е вид разкриване на престъпление.Трябва да се измисли сценарии и да се нагласят уликите в стаите, така че да има поне няколко различни вида предположения какво е станало и защо. След това разделяте екипа на групи и записвате кой екип какво предложение има за престъплението и извършителя. Тази игра е логическа и е на базата на индуктивното мислене.

Да давате ли награди на тиймбилдинг?

Определено да. Веднага след състезанията е хубаво да раздадете малки статуетки или други неща за спомен. Не е хубаво обаче да подарите неща само на победителите, защото идеята на тиймбилдинга не е състезанието, а екипността. Най-добре е, да измислите подаръчета за всички -примерно „За най-умния отбор“, „За най-бързия“, „За най-забавния отбор“. По този начин всеки може да се снима с отличието си и даже може да го публикува в социалните медии. За разлика от статуетките за 2-ро и 3-то място, които никой никога не показва, защото не иска да е втори или трети.