Вълнуващо пътешествие с последната теснолинейка

Популярни

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

В динамичния ритъм на съвременния живот, стресът се явява като непрекъснат спътник, влияещ...

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

В света на луксозните парфюми, Bulgari се откроява като емблематична марка, известна със своята...

Хотели в добринище
5

Има едно магическо усещане в това да пътувате с влак. Всичко започва с избирането място във вагон, пълен с непознати - оглеждате се и преценявате за стотна от секундата всяка възможност, докато накрая откриете най-подходящата седалка. Усмихвате се вежливо на съседа и питате: “ Извинете, мястото свободно ли е? ”. С тази фраза са започнали много ценни приятелства, романтични връзки и истории, които дълго се помнят. Магията може би се състои в това, че всяко пътуване е различно и никога не знаете къде ще ви отведе,  макар да сте абсолютно наясно коя е крайната ви гара.

В днешната статия ще ви изкушим да се отправите на едно вълнуващо пътешествие с един необикновен влак - Родопската теснолинейка, последната, която все още превозва пътници. Ако искате да научите малко повече за нейната история и къде може да ви отведе тя, то прочетете следващите редове.

Историята на Родопската теснолинейка

Наричат я теснолинейка, защото разстоянието на релсите, по които се движи е само 760 мм. Преди в България е имало над 100 теснопътни линии, но до днес е останала да функционира единствено Родопската, която превозва пътници по маршрута Септември- Добринище. Това е една от причините този влак да е толкова специален, но не е единствената. Нека ви разкажем малко повече за нейната история.

Идеята за построяването й се появява преди повече от 100 години. По време на Първата световна война, българската държава осъзнава необходимостта от бързи транспортни линии, които да свързват краищата на страната. Така през 1916 г. официално е решено да се постои теснолинейка, свързваща Саранбей (днешния гр. Септември) и Неврокоп (днешен гр. Гоце Делчев). Изграждането й  започва през 1920 г., а  ръководител на проекта е инж. Стоян Митов. През годините спирките се увеличават, докато през 1945 г. е изграден и последният участък между Банско и  Добринище. Планинският релеф и природните особености значително усложняват построяването на линията, но въпреки това българската инженерна мисъл надделява и Родопската теснолинейка се превръща във факт.

По следите на последната теснолинейка

теснолинейка

Линията Септември - Добринище е дълга 125 км  и преминава през 12 гари и 13 спирки. Маршрутът е изключително живописен и изпълнен с красиви природни гледки. След като потеглите от гр. Септември, първата гара се намира в китното селце Варвара, известно с минералните си извори. След това пътят ще ви отведе до Велинград - където може да се отдадете на спа туризъм в някой от многобройните хотели. Ако все пак искате да продължите до края, имате възможността да поспрете на гара Аврамово - най-високо разположената гара не само в България, но и на Балканския полуостров. Те се издига на цели 1267 метра надморска височина. След това  може да спрете в Банско, където да покарате ски през зимата или да се отдадете на приятна разходка сред природата през топлите месеци. И така достигате до финалната дестинация на пътуването - Добринище.

Последна спирка - и сега на къде?

След това вълнуващо пътуване, изпълнено със спокойствие и уют, едва ли ще бързате да се върнете обратно в големия град. Ако разполагате с още няколко свободни дни, то  потърсете хотел в Добринище и остане да пренощувате в курортното градче. Русковец  съчетава луксозно излъчване и автентична атмосфера.

В Добринище имате възможността да се насладите на красива природа, чист въздух и спокойствието на планината. Градът е известен със своите лечебни минерални извори, от които може да се възползвате. Освен това, в Добринище се намира и единствената градина за еделвайси у нас. В околността на града, може да разгледате забележителности като манастира Св. Никола, а също и Безименния град. След  тази почивка със сигурност ще се почувствате презаредени и изпълнени с енергия за нови подвизи.

Обратно вкъщи

На връщане обратно към вкъщи, отново може да се насладите на пътуването с последната теснолинейка, за да видите още веднъж река Места, да преминете през малките тунелчета и да седнете отново във вагон, този път с други непознати лица.

Съветваме ви, ако още не сте имали възможността да пътувате с Родопската теснолинейка да го направите възможно най-скоро, докато тя все още функционира. Гарантираме ви, че това ще е едно преживяване, за което дълго ще си спомняте и ще разказвате с възторг на вашите близки и приятели.