Какво да изберем: инверторни или хиперинверторни климатици?

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

инверторен климатик
0

Когато закупувате нов климатик за дома или работното място, е важно да изберете модел, който изцяло отговаря на нуждите ви. Днес все по-голяма популярност набират инверторните и хиперинверторните климатици. Ако искате да разберете каква е разликата между двете модерни системи, прегледайте тази статия. Тя ще отговори на основни въпроси относно характеристиките на тези уреди.

Какво представляват инверторните климатици?

За разлика от обикновените климатици, които работят на режим включване и изключване, при инверторната техника мощността се регулира автоматично. Когато температурата в стаята достигне желаната стойност, вместо да спре, компресорът продължава да работи на по-ниска мощност.Такива например са климатиците Toshiba на eclima, чиято технология ги прави с 40% - 60% по-ефективни. Един такъв инверторен климатик не само може да постигне зададената температура по-бързо, но и да изхаби по-малко енергия.

Освен това успява да поддържа стабилна температура през цялото време, като същевременно осигурява по-добър жизнен комфорт на обитателите. И не на последно място, инверторът не генерира почти никакъв шум, с което ви позволява да оставяте уреда включен и през нощта.

Какво представляват хиперинверторните климатици?

По името можем да се досетим, че хиперинверторните климатици също използват инверторна система. Само че те се отличават с по-висока ефективност, оказваща минимално въздействие върху околната среда и намаляваща значително разходите за ел. енергия.

Това няма как да не даде отражение на крайната цена. Но макар и първоначалната инвестиция да е значително по-голяма, тя осигурява възвръщаемост в дългосрочен план.

Основната консумация на един климатик се определя от така наречения коефициент на преобразуване, който на английски се обозначава със COP (coefficient of performance). Той е равен на отношението на отдаваната в стаята топлина спрямо консумираната електроенергия. Колкото по-висок е този коефициент, толкова по-икономичен ще бъде един климатик.

Модерните системи от клас А обикновено притежават COP от 3,6 или повече. При хиперинверторните климатици тези цифри могат да достигнат 4,5, дори 5 и 5,3.

Сигурно сте чували, че определението „хиперинвертор“ първо е било въведено от Mitsubishi Heavy Industries, но в днешно време множество компании предлагат хиперинверторни климатични системи, включително и климатици Toshiba. Така че този модел отдавна не се продава ексклузивно и само от един търговец.

Но нека да разгледаме основните характеристики на хиперинверторните климатици, за да придобиете по-ясна представа за тях.

модерен инверторен климатик

Нисък разход на енергия

Хиперинверторните климатици са много по-икономични от инверторните и конвенционалните модели. По-високата енергийна ефективност ги прави предпочитано решение за домакинствата, въпреки немалката им цена.

По-широк температурен диапазон

С хиперинверторните климатици ще спите спокойно, знаейки, че те се справят отлично при екстремни температури. Независимо дали са изложени на летни горещини или зимни студове, такива системи са подходящи за всякакви климатични условия.

Напреднала технология на управление

Благодарение на напредналата технология вградена в хиперинверторните системи като тази на Toshiba, получавате по-лесна и интелигентна регулация на температурата в помещението по всяко време на денонощието.

Повишен жизнен комфорт

Многобройните функции също се отразяват и на жизнения комфорт. Тези машини предлагат по-бързо и приятно отопление и охлаждане на стаята според нуждите на домакинството. Безшумният режим на работа позволява уредът да е включен 24/7, което го прави още по-ефективен. Няма да смути съня ви, нито да ви пречи да работите.

Екологичност

Неоспорим факт е, че хиперинверторните климатици оставят по-малък въглероден отпечатък върху околната среда заради гореизброените им характеристики и свойства. По този начин хем температурата в дома ви е точно каквато я искате, хем природата не е засегната негативно от това. Или с две думи, това е ситуация, от която всички печелим.

В крайна сметка какво да избера?

Ако искате най-доброто от съвременните технологии във вашия дом, бихме ви посъветвали да се спрете на хиперинверторните климатици, тъй като те са класи над останалите модели. Това, разбира се, зависи донякъде от бюджета, който можете да отделите за такъв разход. При всички положения няма да сбъркате която и система да предпочетете, защото и двете са качествени и икономични.