Често задавани въпроси за отстраняването на хемороиди

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

хемороиди
5

Пациентите, които страдат от хемороиди и вече са опитали всички варианти на консервативното лечение, имат една последна опция да се отърват от болката. Това вероятно предизвиква много въпроси по отношение на процедурата. „Как да сме сигурни, че имаме нужда от процедурата?”, „Какъв медицински специалист трябва да ме консултира?”, както и много други въпроси.

 

Кога трябва да се предприеме операция?

Пациентите, които изпитват силни болки или кървене, трябва незабавно да се консултират с лекар. Когато специалистът диагностира проблема, може да препоръча операция за отстраняването му. Лекарят ви трябва да ви прегледа обстойно, преди да се насрочи дата за операцията. Така могат да се изключат други причини за кървене и болка.

 

Има няколко различни вида прегледи, които лекарят ви може да назначи, за да прецени дали хемороидите трябва да бъдат оперирани. Това може да се установи просто с ректален преглед или пък колоноскопия. Решението се взема индивидуално за всеки пациент, според вида на заболяването, физическите особености и т.н.

 

В повечето случаи лекарите предпочитат да направят по-лесните прегледи. Колоноскопията се налага, само когато специалистът вярва, че болката и кървенето могат да имат източник, различен от хемороидите. Същият подход се използва и при лечението на заболяването. Това означава, че на първо място се изчерпват всички методи на консервативното лечение – лекарства, кремове и билки. В случай, че те не дадат необходимите резултати или хемороидите се върнат, може да се пристъпи към процедурата.

 

Какви видове процедури за отстраняване се изпълняват?

Практически погледнато има два вида процедури за отстраняване на хемороиди. Това са хемороидектомия със скоби и конвенционална.

 

Процедурата, която използва скоби, се прилага при пациенти, които са в III или IV стадий на заболяването. Често те са получили усложнения, които са отвели хемороидите извън ануса. Технически погледнато процедурата захваща хемороидите със скобите. Това води до засягане на по-малко нервни окончания на пациента и възстановяването протича по-бързо. Хемороидите са поставени извън кръвния поток, което означава, че те се свиват и изчезват. Процедурата гарантира по-малко оплаквания, както и по-малко следоперативни усложнения.

 

Процедурата обаче има и своите недостатъци. От статистическа гледна точка, съществува по-голям риск от повторение на проблема. Често се случва пациентите да се оплакват от болка при ходене по голяма нужда или вътрешен сърбеж на мястото на скобата.  

 

Конвенционалното премахване на хемороиди е процедура, която премахва кръвните съсиреци и кръвоносни съдове. Обикновено се извършва в амбулаторна среда. Това вероятно е един от най-успешните методи за отстраняване, но може да има и най-дълъг процес на възстановяване. Може да предизвика често отделяне на газове и подуване при пациентите.

Други минимално инвазивни процедури

В случай, че лекарят е преценил, че пациентът има нужда от по-лека процедура, има няколко опции. Тези процедури се фокусират повече над прекъсването на потока от кръв към хемороидите. Най-често използваната сред тях е ексизията. При нея съсирекът се премахва.