Стандарти за вдигане на тежки товари на софийските хамали!

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

стандарт за вдигане на тежести
5

Ако ви предстои преместване на тежки предмети и наемане на фирма за хамалски услуги е добре да знаете, че има стандарти каква тежест може да вдигне даден човек и как да определите броя на хамалите, които ще ви трябват?

Когато бяхме в казармата ни караха да вдигаме огромни тежести на групи по десетки войници, старшините казваха, че се падат 50 кг. на човека и ние се справяхме. Но нека не вземаме тази тежест за еталон.

Все пак първо трябва да кажем, че с цел защита на здравето на работниците в Кодекс на труда се ограничава наемането на определени категории граждани при пренасяне на тежки товари. Например за жените е забранено да повдигат тежки предмети, надвишаващи максимално допустимите норми за тях. Има редица списъци с продукции, строителни материали и позиции с вредно въздействие и опасни условия на труд, които ограничават наемането на жените, както и максимално допустимото натоварване за ръчно вдигане на предмети.  

Също така се забранява използването на лица под 18 години за товаро-разтоварни дейности и на които също са поставени различни лимити. Повечето списъци се одобряват по реда установен от Министерство на труда и социалните дейности в република България.

Що се отнася до другите нормативни документи, регламентиращи дейността за вдигане и носене на тежки товари теса описани в Здравословни и безопасни условия на труд и във всяка организация има комисии следящи тези правила. Например има изисквания: когато се повдигат и преместват тежки предмети в случаите, когато извършената работа се редува с друга работа (до 2 пъти на час),  максималното допустимо тегло да е до 10 кг. При постоянно по време повдигане и преместване на тежести се позволява те да са до 7 кг. 

Теглото за повдигане  и преместване включва теглото на опаковката. При преместване на стоки по товарни автомобили или в контейнери, приложена сила не трябва да надвишава 10 кг. Това е стандарт заложен като изискване още в документацията проектиране, инженеринг и технологична организация на проекта. По-голямо от това усилие вече изисква наличието на технологичните процеси или използване на машини и оборудване.

В Наредба № 16 за физиологични норми и правила за ръчна работа с тежести са упоменати точно всички възможни тежести и режими на работа, които може да видите от следната картинка:

стандарт за вдигане на тежко

По отношение на организациите, в които да се прилагат тези разпоредби изискват предварителни дейности за механизацията на работата, извършвана от жени, а след това те имат право да извършват поетапно въвеждане на нормите на провеждане и движението на тежки товари с ръка.

В крайна сметка най-големите цифри са посочени в Нормите за физическо натоварване на работниците в които пише, че мъжете може да вдигат  до 50 кг. а жените до 15 кг., но за не повече от 4 часа работно време. Все пак на жените се позволява в отделни случай да вдигат до 30  кг.

В случай на групово вдигане на големи, единични товари се позволява като на всеки да се падат не-повече от 50 кг., а общата сума на товара да е до 300 кг.

Като общо за една работна смяна жените не трябва да минават 2400 кг, а мъжете 6000 кг. общо пренесени тежки предмети.

Точно поради тази причина наемането на някоя опитна фирма за хамалски услуги на ниски цени може да ви бъде в голяма помощ. От една страна така ще може да си направите сметка колко броя хамали да наемете според товара, който имате за местене, а от друга може да ви бъдат от полза за усилване на работниците.