Футболни екипи за цял живот

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Тенев спорт
4.3

Футболът е най-популярният и разпространен спорт в света. Кой като малък не е тичал по поляните и не е ритал топка? Очарованието на футболната игра завладява въображението на милиони. Върховният момент идва когато всеки запалянко извика „гооол”! Днес в много държави има политика футболната игра да се развива сред младежта. Непрекъснато се създават нови школи от които излизат талантливи футболисти. Футболът „храни” и журналистиката. Световните медии непрекъснато излъчват материали за големи футболни трансфери и за резултати от драматични мачове. Жълтата преса пък се интересува от личния живот на големите футболни звезди.

Особено колоритни са футболните клубове. Всеки футболен клуб има своя история, свое ръководство и дори свой стадион. В Европа особено популярен е футболният клуб „Барселона”. В този клуб изгря и звездата на българския футболист Христо Стоичков. Големите футболни клубове имат и свои музеи, в които са изложени трофейни купи и отличия от престижни турнири. Всеки футболен клуб има   своеобразна „визитна картичка” – клубната емблема. Емблемата задължително е изобразена на всички футболни екипи. Клубните отбори използват футболни екипи, които са съобразени с различните сезони. Всеки клуб има няколко официални футболни екипи. При мачове в лошо зимно време се използват по-различни футболни екипи. Футболистите играят с фланели с дълъг ръкав, а вратарите, които не се движат през цялото време на играта, носят дълъг клин. Всички футболни екипи се състоят от фланела, гащета, чорапи и обувки - www.tenevsport.com

Обувките имат специални бутони,  които не позволяват футболистът да се подхлъзне на тревния терен. В чорапите се поставят специални протектори, наречени „кори”. Под гащетата се слагат бандажи за предпазване на слабините на футболиста. Повечето футболни екипи са доста колоритни и често се носят и от привържениците на даден футболен отбор. За всеки запалянко е въпрос на чест да облече фланелка с номера на неговия футболен идол. Футболните рефери също носят специфични униформи. Те са в черно, за да се открояват от облеклото на футболните отбори. Когато основните футболни екипи на двата играещи отбора се дублират, един от клубовете трябва съгласно регламента да играе с втори, резервен.

Някои футболни екипи днес имат легендарен статус. В цял свят сред запалянковците са известни красивите футболни екипи на клубове като „Манчестер Юнайтед”, „Милан” „Барселона” или „Ювентус”. В България от десетилетия най-популярни са футболните екипи на столичните грандове ЦСКА и Левски.  Те са в червен и съответно в син цвят и това е причина по стадионите да виждаме море от червени и сини знамена на футболните агитки. В музеите на големи клубове днес посетителите могат да видят изложени футболни екипи, принадлежали на големи звезди от далечното и по-близкото минало.