Една снимка впечатлява повече от много думи

Популярни

3D декоративни панели

Търсите 3D декоративни панели? Ето какво трябва да знаете за тях

Живеем в общество, където социалния контакт е важен и често каним приятелите и семейството в...

мазна кожа

6 Важни съвети при грижа за мазната кожа

Мазната кожа е доста неприятен естетичен проблем, който се дължи на свръхактивни мастни жлези,...

ремонт и обзавеждане на малка спалня

Как да обзаведем малка спалня ?

Спалнята е мястото,  където прекарваме време на активна почивка.

майка и дете учат в кът за учене у дома

Кът за учене у дома – как да го организираме?

С настъпването на месец септември и старта на учебната година започват приготовленията свързани...

диодна лазерна епилация

Диодна лазерна епилация - ефикасна ли е, колко струва и колко сесии са необходими?

Всичко, което трябва да знаете за диодната лазерна епилация: какво представлява? Боли ли?

Една снимка впечатлява повече от много думи
5

Визуалните изкуства винаги са впечатлявали със своя емоционален заряд, който въздейства на аудиторията дори на другия край на света или в разстояние от няколко епохи. Когато се появяват първите фотографии, хората са във възторг от тяхното съвършенство. Първоначално черно-бели или оцветени, а по-късно – пълноцветни, те предоставят уникалната възможност да улавят ескизи от действителността в образ, възможно най-близък до реалния.

Семейната снимка е спомен, който остава завинаги. В нея се съдържа много повече информация, отколкото бихме смогнали да опишем, ако се опитаме вместо нея да оставим на бъдните поколения, да речем, картичка или дори писмо. На фотоса можем да видим възрастите на всеки един от фамилията, поотделно и в съотношение. За старите хора това е повод да си припомнят модните тенденции и привичките от едно време, а на по-младите и децата – да се информират за това как са изглеждали техните възрастни роднини. Най-вече усмивките на семейството говорят за това, което изпитва всеки от тях.

По същите причини се е създала и традицията да водим малките деца “на фото”, за да увековечим техните рождени дни. Така един ден ние ще можем да си спомняме как са израснали пред очите ни. Размяната на снимки между любими и приятели също е често срещана практика дори и днес, с развитието на дигиталните технологии.

В комерсиалния свят могъщите качества на фотографията са успешно интегрирани в маркетинговите стратегии на бизнеса. Най-големите гурута в рекламата знаят това. Тъкмо заради тази причина те умело използват снимките, за да продават стоки. Правилото е проста геометрична прогресия – колкото по-добър е продуктът, с толкова по-луксозна фотография трябва да бъде презентиран. В противен случай дори бихме предизвикали съмнение у потребителя. Всъщност днес е доста трудно да направим даден кадър истински запомнящ се, живеейки в света на мобилните телефони, всеки от които съдържа малък фотоапарат, постоянно на наше разположение под формата на мобилно приложение. В света на интернет, където фотографските образи са навсякъде имаме нужда от безкомпромисен професионализъм, за да се наложим.

С напредването на модерните технологии се появяват и все повече снимки за високотехнологични снимки. Такъв е случаят с макро фотографията. Макар че тя е изобретена преди повече от век, едва в последните десетилетия стана достъпна за любителите снимачи, редом с другите чудеса на добрата фотография.

Някои продукти е чудесно да бъдат снимани от всички възможни ъгли. 360-градусовата фотография е чудо не от технологична гледна точка, а като полет на мисълта. Палатката за нея е изработена от сравнително прости материали и същевременно е огромен скок на въображението. За да може да снимат продукта на 360 градуса, днес фотографите използват специални въртящи се масички с електронен механизъм.

За добрата снимка е основополагащо да разполагаме с най-доброто възможно осветление. Разбира се, винаги можем да се намесим със силата на софтуерните изобретения, но не бива да очакваме да видим чудеса. Професионалните студиа са оборудвани с точно каквото ви трябва. За добрите цветове обаче не можем да разчитаме и само на прожектори и други осветителни уреди. Много важна е и самата камера, която ще използваме. Настройките на нашия фотоапарат са ключов момент, когато се стремим да уловим идеалния кадър.

Фонът също е изключително важен, тъй като неговата роля е да даде възможност на обекта на фотографията – предмет или модел, да изпъкне. В общия случай се препоръчва да използваме светъл фон, за да може да се открояват на него цветовете. Има, разбира се, изключения от правилото, но всичко зависи от конкретиката на продукта, а както и от целта на крайното изображение.

Специалистите на “Фото Про” могат да ви консултират за най-добрия ъгъл и изглед на вашата фотосесия. Ако пък сте решили сами да тръгнете по този път, не се колебайте, а смело експериментирайте! Едва ли перфектната снимка се получава от първия път дори за най-знаменитите имена в занаята, затова неуморно щракайте, докато постигнете крайния резултат.