Начини да направите дома си по-енергийно ефективен

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

0

Независимо дали планирате да се преместите или в момента живеете в нов дом, има няколко начина да го направите енергийно ефективен. Те включват изолация, снабдяване с прозорци с двоен стъклопакет, както и ползване на по-екологични уреди. Ако не ви се харчат много пари за уреди, може да закупите бяла техника втора ръка.

Изолация

Добавянето на изолация към вашия дом може да ви спести много пари за отопление и охлаждане. Всъщност, може да намали сметката ви за енергия с около 15%. Това означава, че можете да спестите пари. Освен това увеличава стойността на вашия дом.

Размерът на парите, които спестявате, зависи от вашето местоположение и възрастта на вашия дом. Но парите, които спестявате с изолация, могат да се изплатят след няколко години. Нещо повече, изолирането на вашия дом може да намали въглеродния ви отпечатък, което означава, че ще дадете своя принос за околната среда.

Има няколко различни вида изолация. Най-популярният е фибростъкло. Това е незапалим материал и се предлага на вата или на рула. Можете също така да използвате насипен пълнеж, който е комбинация от рециклирана целулоза, фибростъкло и пластмасови влакна. Освен това има предимството, че е евтин и може да се приспособи към всяко пространство.

Има много предимства на изолацията, включително намаляване на сметката ви за енергия и създаване на по-комфортен дом. Правилната изолация също може да ви предпази от проблеми с мухъл и влага.

Стъклопакети

Изборът на енергийно ефективни прозорци с двоен стъклопакет е най-добрият начин да направите дома си по-енергийно ефективен и да намалите разходите за отопление и охлаждане. Тези прозорци са и чудесни изолатори. Те ще помогнат на дома ви да остане по-топъл през зимата и по-хладен през лятото. Те също така са звукоизолирани и могат да подобрят безопасността на вашия дом.

Прозорците с двоен стъклопакет помагат за намаляване на разходите за енергия, като спират нежеланата топлина да напуска дома ви. Това може да бъде особено полезно за семейства с климатици. Важно е обаче да запомните, че прозорците с двоен стъклопакет са по-скъпи от прозорците с едно стъкло.

Прозорците с двоен стъклопакет също така, помагат да предпазите нежелания звук от дома си. Използването на въздушна междина между двете стъкла ще увеличи възможностите за поглъщане на звука на вашите прозорци. Това означава, че можете да се наслаждавате на повече музика в дома си, без звукът на вашите съседи да ви безпокои. 

Енергийно ефективните прозорци също използват комбинация от газови пълнители, включително аргон, за подобряване на топлинните характеристики на вашите прозорци. Аргонът е най-често използваният газ, но криптонът също е добър избор. Аргонът струва по-малко от обикновения въздух, така че обикновено се използва в комбинация с нискоемисионни енергийно ефективни прозорци.

Интелигентни светлини

Добавянето на интелигентни лампи към вашия дом е чудесен начин да спестите енергия и пари. Интелигентните LED крушки са по-енергийно ефективни от обикновените крушки с нажежаема жичка. Те издържат до 15 пъти по-дълго. Те също така се предлагат в различни цветове и нива на яркост, така че можете да персонализирате вашите светлини според вашия вкус.

Интелигентните светлини могат да направят дома ви по-безопасен. Можете да програмирате вашите крушки да се включват и изключват автоматично при засичане на движение. Това може да помогне за предотвратяване на проникване с взлом, докато сте далеч. Някои марки дори разполагат с гео-ограда, която може да включва вашите светлини в зависимост от това къде се намирате.

Интелигентното осветление може да се управлява и чрез приложение за смартфон или чрез гласова команда. Това може да бъде чудесен начин да спестите време, когато сте далеч от дома. Има опция за задаване на час за включване на осветлението, когато се приберете у дома. Интелигентните светлини също могат да регулират светлините към различни графици.

Най-добрите интелигентни светлини за вашия дом са тези, които са проектирани да взаимодействат с други интелигентни устройства във вашия дом. По този начин можете да управлявате светлините си като група или поотделно.