Борбата с мишките е зверски трудна

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

унищожаване на мишки
3.6

В нашия край напоследък има увеличение на броя на полските мишки.Тяхната популация особено много се разрасна, и те се наблюдават не само из околните села, но дори и в по-крайните квартали на града.Преди се взимаха редовни, ежегодни мерки за унищожаване на мишки, но от няколко години, борбата с този вреден гризач бе доста занемарена.Полските мишки са различни от домашната мишка.

Най-известния вид е обикновената полевка. Те са особено хитри и находчиви противници и борбата за унищожаването им е трудна.Тази година местните власти, решиха да отделят повече средства за унищожаване на мишки, защото се оказа, че те могат да бъдат сериозен проблем за местната икономика! Тези гризачи могат да унищожават огромен брой посеви, с което застрашават и годишната реколта. Голяма пакост нанасят най-вече на зърнени култури като царевица, слънчоглед, ечемик и пшеница.Още през пролетта, започнаха по-чести оплаквания от селяните, че мишата напаст е навсякъде, по складове, хамбари и плевни, дори и в къщите.

За унищожаването, селяните залагаха  различни капани, използваха и разни отрови.Но борбата с мишките бе локална, всеки си гледаше своята къща и двор.За успешно ликвидиране на мишки трябваше да се вземат сериозни мерки, при които да се третират с отрови за тези вредители обширни площи.През есента зачестиха оплаквания и сигнали от хора от крайните квартали на града.Специалистите обясниха, че популацията мишки, предпочита по-топлите места, затова, с наближаването на зимата, тя се мести към града, където гризачите обитават мазета, тавани и търсят топлина.

В населените места имаше и повече храна. Някои хора на село изпитваха стари рецепти за унищожаване на мишки.Един човек каза, че развъждал голям смок-мишкар в двора си, и въобще нямал никакви мишки и плъхове в двора и плевнята си. Това беше забавен случай, но нямаше как да се завъдят змии по къщите на хората, или в града. Затова трябваше да започне една по-активна и сериозна борба с всички средства и методи за унищожаване на мишки.

Според микробиолозите за унищожаване на мишки през последните години не се взимаха никакви мерки, и днес популацията от гризачите е нараснала почти неконтролируемо. Освен това, специалистите обясниха, че мишките са много умни и адаптивни животни.Те бързо се научават да избягват капани и отрови, дори от труповете на други мишки разбират за наличие на такива опасности и го споделят помежду си.

В борбата за унищожаване на мишки, към градската община дойде важен „съюзник”. Това беше специална лицензирана фирма, която работеше с лиценз, издаден от РИОКОЗ-ХЕИ, за унищожаване на мишки и други вредители - http://garantpest.com/services/unishtojavane-mishki-plahove . Щяха да залагат отровни примамки.

Периода за унищожаване на мишки беше подходящ, тъй като реколтата бе вече прибрана и хранителните източници на мишките са ограничени или прекъснати.Въпросът беше да се открият ходовете на мишките, или гнездата където женските снасят, и където пребивава голяма част от популацията.За унищожаване на мишки може да се действа грубо, чрез заливане с гореща вода, разораване и затрупване на гнездото. Специалистите от екипа щяха да поставят в откритите ходове на мишките и препарат Норат П-пелети. Други методи, които се използват за унищожаване на мишки и други вредители по посевите са така наречените димки дими-дим.Обикновено се поставят по две запалени димки в обитаван миши ход, след което той се затваря с пръст .Вътре мишките се задушават от отделения отровен дим.В града, хората от специализираната фирма, щяха да третират помещенията в по-крайните сгради с отровни капани и пест-препарати.Там успешното унищожаване на мишки започва от мазетата, които гризачите обичат да обитават.