Как да украсим старите сервизи с маркери

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

украса
4.3

Старият бял сервиз вие е омръзнал и искате да разнообразите. Да го замените с нов си е истинско „кощунство“ предвид и античността и стойността му. Наред с всичко останало той е един от наследствените подаръци, които години наред се предават през поколенията. Сега е момента да го обновите с маркери.

За да нарисувате красиви форми, цветя или геометрични фигури ще са ви нужни качествени маркери и малко свободно време. Изберете богата гама от цветове маркери и с различни дебелини на писеца.

Маркерите с дебелина на писеца могат да са между 1-2mm. Добре е да предвидите и от цветовете с брокат или златисто. Това ще придаде по-висока стойност и красив завършек на сервиза чаши или чинии.

Маркерите се съчетават отлично с боите за порцелан и позволяват лекота в изобразяване на фигурка за декориране. Добре е да научите и какви модели маркери за стъкло има на пазара. Такива най-често са водоустойчиви и подходящи за рисуване върху стъкло, порцелан или метал. Така, закупувайки подобен комплект ще имате  възможност и занапред да го използвате.

За да рисувате по порцелан, керамика или стъкло са ви необходими още:

  • Бял порцеланов сервиз от чинии, чаши и панички
  • Специален комплект маркери за порцелан
  • Мека кърпа за почистване
  • Комплект с флорални елементи за шаблони
  • Печка с фурна
  • Технология на рисуване с маркери

Преди да започнете творческия процес отстранете всички лепенки или стикери, ако има такива по съдовете. Почистете и в случай, че миете изсушете и подсушете. С това може да сте уверени, че рисунъка ще е дълготраен.

Първата стъпка включва поставяне на шаблона върху бялата порцеланова повърхност. За начинаещите се препоръчва използване и на тиксо за по-голяма фиксация и стабилност.

Втората стъпка е самото запълване на празните пространства в шаблона с маркер. Цветя, геометрични форми и всякакви изображения, които могат да ви хрумнат или които съдържа комплекта шаблони може да бъде част от вашия бял сервиз.

Интересен и творчески вариант е изобразяване на йероглифи, букви или автографи по сервиза. Чашите с надписи например са идеални за домовете, където домакинството се състои от повече членове. Така всеки ще знае коя е неговата чаша, а празничната атмосфера и настроение ще царят всеки ден.

Последната стъпка от изобразяването с маркери е изпичането на съда. Това става в студена фурна на 160 градуса и само за няколко минути. Вече имате нов сервиз.