Колко често трябва да сменяте седалката на тоалетната си чиния?

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

5

Може би се чудите - колко често трябва да сменяте седалката на тоалетната си чиния, а отговорът е, че не толкова често, колкото си мислите. Въпреки че смяната на една тоалетна чиния може да не е най-вълнуващата задача, тя може да отнеме доста време. Докато водопроводчик или майстор ще смени седалката за няколко минути, може да се наложи да инвестирате няколко часа, за да извършите работата сами. Изглежда проста, но процесът на подмяна не е интуитивен и трябва да си предвидите два часа, за да я извършите. 

Почистете под болтовете и пантите

Ако седалката на вашата тоалетна е заклещена, първо трябва да отстраните тоалетната чиния и след това да почистите под болтовете и пантите. Може да се наложи да използвате отвертка, за да ги извадите. Ако не, можете да използвате клещи или тънка бормашина, за да ги отстраните. Бъдете внимателни, докато пробивате, защото това може да доведе до повреда, ако приложите твърде голям натиск. Също така трябва да носите ръкавици и да използвате WD-40, за да разхлабите упоритите болтове.

След това отстранете старата седалка. След това почистете мястото под болтовете и пантите и монтирайте новата седалка. Уверете се, че използвате гаечен ключ с дълбока муфа, която ще пасне върху дългия болт и ще захване здраво гайката. Повечето метални болтове не са покрити с капак за обръщане. За да извадите металния болт, трябва да завъртите гнездото по посока, обратна на часовниковата стрелка. При силно корозирали или месингови болтове, може да се наложи да завъртите гайката достатъчно силно, за да я разхлабите.

Смяна на броните, вградени на място

За да смените оформените на място брони на тоалетната седалка, следвайте следните прости стъпки: 1. Намокрете стара кърпа и я забършете с топла вода. 2. Поставете плоска отвертка в центъра на броните на тоалетната седалка. 3. Затегнете винтовете, докато бъдат здраво закрепени. Изпробвайте тоалетната седалка, за да се уверите, че е стабилна. След като закрепите винтовете, поставете капачките.

Отстранете старите брони и ги изхвърлете в кошчето за боклук. Можете също така да рециклирате тези стари части, ако те са метални. Ако разполагате с бързо освобождаваща се тоалетна седалка, можете да развиете винтовете и да отстраните тоалетната седалка от мястото за монтиране. Ако имате тоалетна чиния, която не е оформена на място, можете да отстраните старата седалка на ръка.
Ако тоалетната ви седалка е корозирала, можете да замените оформените на място брони с нови. Не е трудно да се намерят заместители за повечето марки в магазините за железария, а много производители продават части за собствените си тоалетни седалки. Но ако вашата е силно корозирала, ще трябва да закупите чисто нова от производителя.

Мерки за нова тоалетна седалка

Как да измеря новата тоалетна седалка? Преди да започнете, трябва да измерите настоящата тоалетна седалка, за да получите точна мярка. За да определите ширината на седалката, измерете я от най-широката част на тоалетната чиния до външния ръб на тоалетната чиния. Трябва да знаете точната дължина, за да получите правилния размер на седалката. Може да искате да направите снимка на седалката, за да ви помогне да сравните измерванията.

Можете също така да измерите дължината и ширината на тоалетната чиния, като измерите от центъра на дупките за колоните. Материалите за тоалетните седалки се предлагат в различни форми и размери, така че не забравяйте да измерите и дупките за стълбовете. След като направите измерванията, можете да избирате между кръгли, удължени и нестандартни дизайни.

Подмяна на пластмасовите капачки на тоалетните седалки

Ако сте забелязали, че пластмасовите капачки на вашите тоалетни седалки се влошават, можете лесно да ги замените. За целта ви е необходима плоска отвертка или нож. Отвертката е с тънки глави, а ножът се вписва в малките пролуки около косъмчетата. За да отстраните капачката, започнете, като я разхлабите. След това отвийте винта с плоска отвертка или нож.

Ако сте използвали старата тоалетна седалка, може да се наложи да монтирате един или два нови болта. Болтовете обикновено са четвърт или пет шестнайсет инча, но могат да бъдат по-високи или по-ниски в зависимост от теглото на тоалетната чиния. След като сте закрепили новите болтове, завийте новите пластмасови капачки. Някои капачки се захващат за болтовете, докато за други може да са необходими специални адаптери, за да се монтират. Ако се налага да демонтирате старите болтове, не забравяйте, че можете лесно да отстраните капачките, като ги отвиете.