Последната теснолинейка в България - едно от най - красивите пътувания с влак

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

линия на влак в зелена гора
5

Един неуморен влак пътува по живописния маршрут Септември - Добринище вече цели 75 години. По-запознатите от Вас, със сигурност са познали, че става дума за Родопската теснолинейка - последния влак от този вид, останал да функционира у нас. 

Интересен факт е, че до преди няколко десетилетия, в България е имало повече от 30 теснолинейни линии, които постепенно биват закрити или разширени до стандартното междурелсие. Днес е останала само една, която обаче е наистина специална. Причините за това се крият не само в това, че е изчезващ вид, но и красотите, които може да видите, поемайки на вълнуващо пътешествие по маршрута Септември-Добринище. В тази статия ще Ви разкажем малко повече за нея и защо си струва да си купите билет още сега. 

Едно от най-красивите пътувания с влак в Европа 

Не може да не споменем, че съвсем наскоро Родопската теснолинейка получи признание, че е един от най-добрите маршрути за пътуване с влак на Стария континент. Тя беше включена в топ 10 на престижната класация, обявена от британския вестник “Гардиън”. Освен това, читателите на популярното издание я поставиха на първо място, обявявайки я за най-живописното пътуване с влак в Европа. Това е едно наистина заслужено признание, което определено е повод за гордост.

Кога е създадена теснолинейката?

Още повече поводи за гордост може да открием, ако погледнем назад във времето и си припомним за построяването на Родопската теснолинейка и нейната история. Тя започва преди повече от век, през 1916 г. Наблюдавайки неблагоприятното развитие на войната, управляващият елит в страна разбира, че е трябва да се осигури по-голяма свързаност между краищата на държавата. По тази причина е издадено официално решение за изграждане на линия по маршрута между градовете Септември и Гоце Делчев. 

Началото на строежа е поставено няколко години по-късно. Сред основните причини за това забавяне е, че невъзможността да се отрие архитект, който да ръководи проекта. Сложният планински терен отказва няколко от предложените архитекти. Младият инж. Стоян Митов е единственият, който не се страхува да приеме предизвикателството и да завърши линията до край. През 1945 г., с построяването на участъка до Добринище, строежът на линията е финализиран. 

Какво ще видите по пътя?  

Ако все още не сте имали възможността да се качите на този влак, вероятно се чудите каква е причината той да е толкова популярен, дори сред чужденците. Смело може да твърдим, че освен от ретро усещането, което се създава, пътувайки с теснолинейката, пътниците са впечатлени най-вече от природните пейзажи, които се разкриват пред очите им. Дължината на линията е цели 125 км. Началната гара е гр. Септември, а след това влакът преминава и през един от най-големите СПА курорти у нас - Велинград. Още една от забележителните му спирки е гара Аврамово - която е гарата с най-висока надморска височина на целия Балкански полуостров. Преди да стигнете до финалната дестинация, имате възможността да се отбиете в Банско - първенеца сред зимните дестинации у нас. 

Последната спирка на последната теснолинейка 

Пътниците, които имат желание да останат до края на това пътуване, ще достигнат до последната спирка, а именно град Добринище. Планинският курорт в последните години успява да привлече вниманието на много български и чуждестранни туристи. За разлика от Банско, Добринище е много по-спокоен курорт, където може да се насладите на тишина, спокойствие и автентична българска кухня. Ако сте почитатели на СПА ваканциите, ще намерите хотели в Добринище, които предлагат този тип услуги. Освен това, курортът има и ски писта, където може да се отдадете на зимните спортове. 

Ако вече сте изкушени да се отдадете на едно приятно пътуване с последната теснолинейка, тогава не отлагайте дълго, а си резервирайте билети. Потопете се в едно пътешествие с дългогодишна история, красива природа и нови преживявания.