Как да изберем топчета за тенис на маса?

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

тенис
5

Как да изберем топчета за тенис на маса?

Тенисът на маса е популярен начин за забавление, а също и за поддържане на добра физическа форма. Интензитет, концентрация, координация, всичко това участва във всяко едно движение и удар на топчето. А като казахме топче, днес ще разгледаме основните видове топчета за пинг-понг, които може да намерите на пазара, техните характеристики и това дали са подходящи за целите ви.

Топчета за тенис на маса може да намерите в специализираните магазини за спортни стоки, но огромното разнообразие е възможно сериозно да ви затрудни, особено ако сте начинаещи в този спорт.

Диаметър и тегло

Топчетата за пинг-понг се различават по своя размер. В зависимост от него може да се направи заключение дали са подходящи за начинаещи или са предназначени за по-опитни в играта. Стандартните са с 40 мм диаметър.

Материал

Основният материал, от който се произвеждат топчетата за тенис е синтетичният. Полимерните топчета се отличават с възможност за прецизно оформяне и постигане на безшевна конструкция.

Звездите

В характеристиките на много от топчетата за тенис ще забележите присъствието (или отсъствието) на звезди. Това е скала за оценяване на качеството на съответните топчета и е важна при избора.

Извън скалата (без звезди) – масов модел, който може да се намери на практика във всеки магазин за домашни потреби и дори в книжарниците. Качеството е ниско, често има външен ръб, който пречи на точните удари. Не са устойчиви на продължителна употреба, но пък са достъпни като цена, идеални за децата и се предлагат в големи разфасовки.

1 звезда – сравнително добро качество, безшевна конструкция и добра устойчивост. Подходящи за тренировка срещу робот или самостоятелна игра.

2 звезди – може да имат леки отклонения от идеалната форма и тегло, което е единствената причина да не притежават 3 звезди. Не са много популярни и са по-скоро рядкост.

3 звезди – най-добрият избор при редовни тренировки и полагане на усилия за усъвършенстване на уменията. Отговарят на изискванията за точност, здравина, плътност, нямат ръбове и преминават специална процедура по селектиране.

И накрая ще обобщим, важно е топчето за тенис да има еднакво поведение всеки път, отличен отскок, идеално сферична форма и устойчивост на интензивна употреба. Само така ще сте сигурни в крайния резултат и своите умения.