Как да изберем подходящи тапети?

Популярни

професионално почистване

Как почистването на офиса може да подобри вашия бизнес

Доста важно е да се грижите много за чистотата не само в къщата си, но и на работното си място...

3D декоративни панели

Търсите 3D декоративни панели? Ето какво трябва да знаете за тях

Живеем в общество, където социалния контакт е важен и често каним приятелите и семейството в...

мазна кожа

6 Важни съвети при грижа за мазната кожа

Мазната кожа е доста неприятен естетичен проблем, който се дължи на свръхактивни мастни жлези,...

ремонт и обзавеждане на малка спалня

Как да обзаведем малка спалня ?

Спалнята е мястото,  където прекарваме време на активна почивка.

майка и дете учат в кът за учене у дома

Кът за учене у дома – как да го организираме?

С настъпването на месец септември и старта на учебната година започват приготовленията свързани...

тапети от Лерос
5

Отминаха дните на ярко жълтите тапети, които си спомняте от къщата на бабите ви. Преди да помислите за боядисване, дайте на тапета още един шанс. Ето как да изберете такъв, който ще пасне най-добре във вашия дом.

Мисълта за тапети предизвиква чувства на носталгия за някои и неприятни чувства за други. Премахването им може да бъде труден процес, който да откаже завинаги хората да ги използват. Но тапетът се завръща и то с нови дизайни и стилове, които ще се харесат почти на всеки вкус. Чрез боята е по-трудно да изразите себе си, докато тапетите могат незабавно да предадат сериозно и формално или пък дръзко и забавно настроение.

Открийте подходящия дизайн

Тапетите с ясно оформени и удебелени принтове хващат окото и са подходящи за собствениците на къщи, които желаят да представят стените си като изкуство. Но този тип могат бързо да излязат от мода и да ви накарат да съжалите, че сте ги избрали.

Ненатрапчивите дизайни и тези, които наподобяват органични (цветя и други живи) предмети, имат по-голяма сила и е по-малко вероятно да не си паснат с мебелите или предмети на изкуството в дома ви. Бъдете внимателни, когато фигурите са малки, тъй като може да се окаже трудно да се напаснат при залепянето на тапетите.

Принтовете с по-текстуриран и шарен дизайн могат да помогнат да се скрият несъвършенства в стената. Те са най-подходящи за стаи като дневната или спалнята.
Плоският и гладък дизайн на тапетите предполага по-изтънчен вид и пасва най-добре на коридора или трапезарията например.

Ето още някои други съвети за избор на тапет:

  • Хоризонталните ивици ще разширят стаята и ще направят тавана да изглежда по-нисък.
  • Вертикалните ивици добавят пространство в стаята и тавана изглежда по-висок.
  • Тапет с лек фон ще направи стаята да изглежда по-голяма, и обратно, по-тъмен цвят ще направи стаята по-малка. По-големите принтове върху тапетите правят стаите визуално по-тесни, затова е най-подходящ да се поставят само на една стена в по-голяма стая.

Материалът също е от значение

Виниловият тапет е най-разпространеният вид и е най-лесният за поставяне и почистване, което го прави чудесен избор за начинаещи. Има два типа винилни тапети. Едните са с винилно покритие и могат да се отлепят със сапунена вода. Имат хартиена подложка и повърхност, която е запечатана с течен винил. Другият вид е твърдият винилен тапет, който е напълно водоустойчив и идеален за кухни и бани. Този тип може да бъде по-труден за премахне.
Съществуват и други специални видове тапети, като флокираните и фолираните например, които могат да изглеждат страхотно при правилното им поставяне. Те обаче са по-скъпи от винила и най-добре е да се използват пестеливо.

Измерете правилно пространството

Най-важната част от купуването на тапети е да изберете стила, който искате. Изчисляването на това колко трябва да вземете ,е много по-лесно. Следвайте тази основна формула за изчисляване на неободимите ролки тапет: Измерете стените си и умножете височината по ширината на всяка стена. От полученото, извадете площта на всички прозорци и врати.

Разгледайте етикета на ролката за количеството квадратен метър покритие, което осигурява, и се уверете, че тя е повече от общото количество, което ще ви трябва. Винаги купувайте допълнителна ролка, за да сте сигурни, че имате достатъчно. Понякога са възможни грешки при поставянето на тапетите и е по-добре да сте се подсигурили.

Ако искате да се радвате на красив и комфортен дом, заложете на стилни тапети от Лерос, където ще откриете богат асортимент от немски, английски и италиански модели с отлично качество и на топ цени.