Счетоводните кантори в гр. Пловдив

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Счетоводна кантора Пловдив
3.575

Свиването на производство и потребление в страната, намаляването на доходите, отливът на чуждестранни инвестиции, доведоха до ожесточена конкуренция и борба за пазарен дял във всички сфери на икономиката. Аристократичното пренебрегване на малките клиенти вече е в историята. Борбата е за всеки клиент е безмилостна.

Тази картина неминуемо се отрази и върху пазара на счетоводни услуги. Ще дадем пример счетоводните къщи в Пловдив – едновременно голям град, но притежаващ провинционални проблеми. Централизацията на власт и администрация в столицата предпази в някаква степен бизнеса в областта, като чуждестранните инвеститори последни изтеглят инвестициите именно от там. Но Пловдив, подобно на останалата част от страната извън столицата, бе ударен болезнено от кризата. Фалитите на фирми в града, свиването на дейността и редуцирането на разходите, които са длъжни да направят всички фирми, за да оцелеят, доведе до намаляване на клиентите на счетоводните къщи.

Повечето счетоводни кантори в Пловдив загърбиха професионално-етичния счетоводен кодекс и започнаха да се опитват да задържат клиент на всяка цена. Това се отрази върху качеството независимостта и обективността на счетоводителя, тъй като той често в стремежа си да задържи клиент и да угоди на намеренията му да плаща по-малко данъци и такси, умишлено погазва данъчно-осигурителното и счетоводно законодателство. А всичко това довежда до компрометиране на доброто име на счетоводната професия и до понижаване качеството на счетоводните услуги.

Правилният път е един – легитимирането като на национално, така и на регионално ниво в гр. Пловдив, на счетоводна организация, която да има дадени от закона правомощия, да регулира счетоводителите и счетоводните кантори, да се грижи те да спазват професионалния морал и да следи за качеството на счетоводното обслужване. Нелоялните и неквалифицирани представители на счетоводната професия трябва да се санкционират, а при по-тежки и тенденциозни нарушения – да им се забранява да практикуват професията.

Редно е и в голям за стандартите на страната град като Пловдив, да има повече качествени специалности „Счетоводство” в университетите. Знаем, че в града няма икономически университет, като такива специалности се изучават в други университети. Всичко това може би е една от причините за ниското ниво на теоретична подготовка на младите счетоводни кадри в Пловдив, което прави трудно намирането на качествен счетоводен специалист от предприятията и счетоводните кантори.