Качества, които трябва да притежава всеки счетоводител

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

счетоводител
4.3

Счетоводството е сериозна  и отговорна професия, изискваща комплекс от качества, която се ползва с голямо уважение по света. Всеки, който иска да стане добър в счетоводител, трябва до положи много труд – от академичната подготовка в университета, до развитие на личностни качества като самодисциплина, аналитичност и т.н.

Най-общо качествата, необходими за достигане до върховете на счетоводната професия, са следните:

1. Любов към математиката – счетоводството е точна наука, непосредствено свързана с математиката. Всеки счетоводител трябва да обича цифрите и да е добър математик. По този начин ще може да анализира и разбира останалите професии и дейности, които подлежат на счетоводна отчетност, защото математиката е универсален език.

2. Аналитично мислене – счетоводството е изпълнено с казуси, тълкувания на данъчни и счетоводни закони, намиране на най-изгодният за клиента вариант за осигуряване, данъчно облагане и т.н., според ограниченията на законодателството и конкретната ситуация. Това налага задължително счетоводителя да е добър аналитик.

3. Организираност – счетоводната отчетност предполага добра организация на работа, която да позволи от една страна спестяване на време и по-висока производителност на счетоводния труд, от друга намаляване на риска от грешки, в следствие на хаотична работа. Отговорностите, които се поемат в счетоводната дейност могат да бъдат огромни, затова трябва да се елиминира всеки фактор, който увеличава шанса от счетоводни грешки.

4. Професионална етика и морал – всеки счетоводител трябва да спазва професионално-етичните норми на счетоводната професия, заложени в Етичния кодекс на професионалните счетоводители, както и в неписаните правила за морал и уважение на труда на колегите, лоялност към клиентите и професията като цяло.

5. Дисциплина – спазване на нормативна и организационна дисциплина е едно от най-важните неща за счетоводната професия, тъй като се борави със голям брой документи, сложни закони и се поемат големи отговорности.

6. Екипна работа – безспорно важно качество за всяка професия. В счетоводната професия трябва да се намери баланс в работата на счетоводните специалисти на всички нива, както и да се осигури добра комуникация с другите звена във фирмата.