Статив за рисуване: Защо ви е нужен и как да изберете правилния?

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

стативи за рисуване вкъщи
5

Обичате да рисувате, но нямате място за арт студио? Или може би току-що започвате и не искате да инвестирате в много консумативи, докато не разберете дали рисуването наистина е вашето нещо. И в двата случая, ще ви е нужен здрав и надежден статив. Този инструмент не само ще служи като основа на вашето платно, но също така ще ви помогне да работите по-удобно и ефективно.

В тази статия ще обсъдим защо наличието на статив е от съществено значение, когато става въпрос за рисуване. Освен това, ще разгледаме основните видове стативи за рисуване и ще ви дадем някои насоки как да изберете най-подходящия за вас.

Защо ви е нужен статив за рисуване?

Стативите за рисуване представляват дървена или метална стойка, върху която се поставя платно за рисуване. Тяхната роля е да държат платното в изправено положение, така че да не се налага да се навеждате или прегърбвате докато творите. Стативът ще ви помогне да подобрите стойката и да намалите напрежението във врата, раменете и гърба, което може да възникне при работа върху равна повърхност.

Друга важна причина да използвате статив е, че ви позволява да се движите. Когато рисувате върху плосък лист хартия, ръката или китката ви лежи на масата. Това прави движението по-трудно, отколкото когато работите на статив, където можете да движите цялата си ръка и дори рамото си, за да правите щрихи. Рисуването на статив също ви позволява да правите крачка назад от време на време и да погледнете работата си от разстояние.

Стативът ще ви осигури твърда и стабилна повърхност за рисуване. Той ще предпази вашето платно от изместване или плъзгане. Това, от друга страна, ще улесни вашата работа и ще ви помогне да рисувате с по-голяма прецизност и точност.

Стативите за рисуване обикновено са леки и сгъваеми, което ги прави удобни, както за транспортиране, така и за съхранение. Това може да ви бъде много полезно, в случай че обичате да рисувате навън или ви се налага да работите в по-тесни пространства. Ще откриете най-разнообразни модели, притежаващи различни характеристики. Все още обаче най-популярни са стативите с ниско тегло и сгъваемо устройство. Такива модели стативи за рисуване на ниски цени има в Slanchogled, магазин за художници с редица години опит с арт материалите. Техните пособия са символ на качество и издръжливост, така че колкото и често да пренасяте статива и да го сгъвате и разгъвате, той ще остане в перфектно състояние. Какви обаче са вариантите откъм устройство и кой от тях ще ви е най-удобен, можете да видите по-долу.

Видове стативи за рисуване

Има няколко вида стативи за рисуване, като някои от най-често срещаните са:

  • А-образни стативи. Това е най-основният тип статив. Той се състои от два крака, които поддържат централна напречна греда. Тази греда може да се регулира, за да държи платна с различни размери и може да се накланя за различни ъгли на рисуване. Обикновено се използват за малки и средни по размер произведения. Стативите с А-образна рамка са подходящи за начинаещи и средно напреднали художници.
  • Н-образни стативи. Те имат Н-образна рамка и могат да осигурят по-голяма стабилност от А-образните стативи. Този вид стативи най-често се използват от професионални художници и са подходящи за по-големи по размер картини.
  • Настолни стативи. Този тип статив е проектиран да стои върху плот или друга равна повърхност. Обикновено е по-малък и по-компактен от другите видове стативи, което го прави добър избор за художници с ограничено пространство за работа. На пазара се предлагат както настолни стативи с А-образна рамка, така и с Н-образна.
  • Стативи за рисуване на открито. Този тип стативи са проектирани за работа на открито. Те обикновено са изработени от устойчиви на атмосферни влияния материали, като алуминий или неръждаема стомана. Това ги прави идеални за използване във външни пространства, като градини или балкони.
  • Френски стативи. Този вид статив също е предназначен за рисуване на открито. Френските стативи обикновено се състоят от основа за статив и кутия, която държи платното, боите и други консумативи. Целият статив може да се сгъва, което го прави много лесен за пренасяне, както и за съхранение, когато не се използва.

статив за рисуване и жена

Как да изберете статив за рисуване?

Когато избирате статив, е важно да обмислите някои фактори, като например какви са вашите специфични нужди, къде мислите да рисувате, какъв размер платно ще използвате и др.

Мястото, където възнамерявате да рисувате, ще има огромно значение за това какъв тип статив трябва да закупите. Ако искате да творите навън, то тогава ще имате нужда от преносим статив за рисуване, който е лек и може да се сгъва и пренася лесно. От друга страна, ако възнамерявате да рисувате в ателие, ще имате нужда от статив, който да е тежък и стабилен.

Освен това, е важно да помислите за размера и теглото на вашата картина. Въпреки че повечето стативи могат да поемат доста тежки платна, вие все пак трябва да внимавате да не превишите теглото. Също така, трябва да имате предвид размера на вашата картина, тъй като стативите имат максимална височина, която не може да надвишите.

Не на последно място, е важно да помислите за вашите специфични нужди и в каква поза ви е удобно да рисувате. Може би предпочитате да творите седнали или ви е по-удобно да сте в изправено положение? Настолният статив може да бъде добър избор за художник, който обича да работи, докато седи на масата. Ако предпочитате да рисувате прави, тогава статив с A-образна или H-образна рамка би бил по-подходящ вариант за вас. Тези видове стативи обикновено имат регулируема височина, което ви позволява да ги настроите на удобно за вас ниво.