Ефектът на Спирулина върху ниския хемоглобин

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

спирулина в дървена лъжица
5

Ще хвърлим поглед върху един от най-старите организми на земята, а именно Спирулина. Днес, хората култивират това водорасло и го използват за да си набавят протеин и полезни вещества. Чрез обработка и поддържане на различни механични и физико-химични параметри, Спирулина се получава под формата на прах. Направени са ѝ най-разнообразни, сред които микробиологичен анализ, оцветяване по Грам и Найсер, дори и тест за подвижност. Всички те установяват, че Спирулина има плазмидна ДНК и може съвсем спокойно да се консумира от хората. Попаднахме и на още един тест, за който ще ви разкажем по-долу. Направена е пълна кръвна картина (CBC тест) на хора, които са приемали Спирулина по 2-3 мг. на ден за период от 3 месеца. Всяка една разлика в стойностите е проучена внимателно.

Храна или водорасло е Спирулина?

Милиони хора, навсякъде по света са чували за Спирулина. Нещо повече, те не само са чували за синьо-зеленото водорасло, ами и са го консумирали. Предвид това, че голяма част от болестите ни са предизвикани и подтиквани да се развиват заради лошите ни хранителни режими, то консумацията на всяка храна, която може да ни предложи полезните си свойства, става почти наложителна. Всеки иска да има по-здраво тяло, по-добра имунна система, повече време да задържи младостта и здравето си. Съответно, компаниите осъзнават това, и се надпреварват коя първа да изкара по-добрия продукт за здравето ни - от дизайнерска храна до пробиотици. Спирулина обаче не е изкуствен продукт на някоя компания, а нещо, което природата е създала.

Сулфолипидите могат да попречат на вирусите да се прикачат до клетките, като по този начин предотвратяват вирусни инфекции. През 1989 г. се установява, че сулфолипидите в Спирулина са забележително активни. Спирулина има и голяма концентрация на функционални хранителни вещества, което веднага я превръща в суперхрана.

Клетъчно деление

Клетките на Спирулина се делят много бързо. Тя съдържа ценни аминокиселини, които непрекъснато могат да се набавят, защото синьо-зеленото водорасло расте бързо. Освен това тя и бързо се изсушава, за да стане на прах Спирулина.

Как да използвате Спирулина?

Спирулина има уникален, силен, солен вкус, който някои хора намират за доста неприятен. Най-често се приема сложена в някакъв сок с по-силен вкус или пюре. Отначало се взема половин чаена лъжичка, а след това дозата може да се увеличи до 1-2 лъжички.

Таблетките могат да се приемат по всяко време през деня с вода. А препоръчителната минимална доза е 3 грама ежедневно.

Какво прави Спирулина за хемоглобина?

Нивата на хемоглобин при хората са различни, спрямо начина им на живот, хранителния им режим и др. Ако нямат някакво заболяване обикновено нивата на хемоглобин са добри и само с приема на обикновена храна. Ако нивото му е твърде ниско обаче, понякога се стига до кръвопреливане. Това се случва само при голяма загуба на кръв. В случай на анемия, която е желязодефицитна, специалистите може да посъветват пациента да приема добавка желязо, както и да похапва храни, богати на желязо. Счита се, че желязо има в храните от животински източници. Витамини B6, B12 и фолиевата киселина също са полезни за увеличаване нивото на хемоглобин. Тези хора обаче трябва да избягват приема на определени продукти, които влияят на способността на тялото да абсорбира желязо. Такива са кафето, храните с фибри, с много калции или кофеин. В този списък влизат и някои лекарства с фосфати и антиациди.

спирулина в желязна лъжица

Отделно от това, Спирулина, в комбинация с витамин C, ще повиши усвояването на желязо. А то от своя страна ще повиши нивата на хемоглобин. Фосфорът също е много полезен в комбинация със Спирулина. Приемат го хората, които се нуждаят от ретериализация на зъбите, като често се добавят и Омега-3 добавка. Тази комбинация помага и за болки в ставите и възпаления.

Сега обаче, нека да разгледаме ефекта на Спирулина при момичетата и жените, като засечем резултатите от пълните им кръвни картини.

Тест със Спирулина

Всички взели участие са хора, под 30 години, които са диагноситицирани с анемия - хемоглобин под 12 г/л. Всички са били помолени да попълнят въпросник за хранителната си диета и предпочитания. На участниците са им раздадени по 2 таблетки от 500 мг Спирулина на ден за период от 12 седмици. Какво показват кръвните изследвания след този усилен прием?

На 6-тата седмица има увеличение на  средните стойности на хемоглобин в еритроцитите. На 12-тата седмица повече от половината хора са имали повишени стойности на хематокрита (HCT) и на еритроцитите (MCV). Хемоглобинът е бил увеличен при 80% от участниците в изследването. Това я прави доказано добра храна за хората с анемия.

Спирулина е потомък на първата фотосинтетична форма на живот на планетата. Според изследователите, синьо-зелените водорасли са участвали активно в създаването на сегашната ни атмосфера. Днес водораслите са две трети от земната биомаса и учените до ден днешен се опитват да изследват пълния потенциал на Спирулина.

Повече информация за ефекта на спирулината върху ниския хемоглобин на: https://spirulina.bg/produkt/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BD-%D0%B8-%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BE/