Наръчник за начинаещи за засаждане на градински сортови семена

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Разсад със сортови семена
5

Понятието засаждане на градински семена изглежда толкова просто. Някои хора си представят опростен процес на поставяне на семе в почвата, след което то започва да расте. Колко трудно може да бъде това? Е, тъй като много нови градинари се учат тепърва, може да се окаже малко по-сложно, отколкото са си представяли. Съществуват много фактори, свързани с отглеждането на растения и всеки тип семена може да има свои собствени специални потребности при засаждане.

Първото нещо, което трябва да разберете, е, че не всички сортови семена са еднакви и те не трябва да се третират по един и същ начин. Това определено е най-голямата грешка, която правят новите градинари и може да доведе до години на разочарования и грешки.

Но не се притеснявайте, в тази статия ще откриете полезни съвети, които ще направят всичко по - лесно за вас!

Първо, нека се запознаем с различните типове сортови семена за градината. Те могат да бъдат разделени на две широки категории. Първият вид са семената, подходящи за топъл климат, нуждаещи се от високи температури и топла почва, за да растат. Те няма да поникнат, ако е твърде студено, а разсадът им няма да понесе слана. Популярни примери за топлолюбиви семена са краставиците, доматите, бобът, патладжанът, чушките, босилекът и много други. Вторият вид са подходящите за студен климат семена. Съответно те предпочитат по-ниските температури и много от тях няма да покълнат, ако е твърде горещо. Към тях спадат маруля, зеле, броколи, цвекло, репички, грах, моркови, спанак, магданоз, кориандър и зеле.

След като се запознахме с двете широки категории семена е време да се сдобиете с тях, като за целта ние препоръчваме покупката само на качествени сортови семена от агроаптека Иван Чавдаров, където всички продукти са с гарантирано високо качество. Накрая, след като разполагате с желаните семена, нека поговорим за различните начини за засаждането им.

Методи за засаждане на градински сортови семена

Има няколко различни начина за отглеждане на семена, но ще опишем само за двата най-популярни метода:

  1. На закрито: с този метод вие засаждате семена на закрито в оранжерия например. Основното предимство тук е, че можете да стартирате много по-рано, отколкото ако са навън. Но това може да ви бъде трудно и отнема време, както и място в градината ви.
  2. Директна сеитба: засаждате семената директно в градината. Основните предимства на този метод са, че поставяте семената в лехите и сте готови. Няма да се занимавате с пресаждане на разсад и липсва риск от трансплантационен шок. Основните недостатъци са, че трябва да изчакате, докато почвата във вашата градина бъде готова, за да не бъдат погубени семената.

Ако се чудите кой метод е най-добрият, знайте, че никой метод за засаждане на градински семена не е перфектен и има плюсове и минуси за всеки от тях. Вместо да избирате само един начин, най-добре е да ги смесите, за да направите нещата по-лесни за себе си и да бъдете по-успешни в начинанието си.

Изборът на правилния метод за засаждане на семена

Както казахме по-горе, можете да съчетаете двата метода за сеитба, но за съжаление, това е малко по-сложно и има още няколко фактора, които трябва да се имат предвид. Някои сортови семена ще растат по-добре на закрито, отколкото ако се опитате да ги засадите направо в градината. Други пък не понасят да са на закрито и след това да се пресаждат в градината. Ето един бърз начин да разберете кой метод за засаждане да изберете за всеки тип семена.

  • Като цяло повечето топлолюбиви семена ще растат по-добре, когато се засадят на закрито. Бавно растящите сортови семена, които се нуждаят от топла почва, както и студенолюбивите твърди зеленчуци, които се нуждаят от дълъг вегетационен период (като карфиол, броколи, зеле), са подходящи за сеитба на закрито.
  • Като общо правило, директната сеитба може да се използва за много видове студенолюбиви семена. Определено ще искате да приложите този метод за растения, които не понасят добре пресаждането, както е при повечето кореноплодни растения (моркови, цвекло, репички и т.н.). Но можете да го използвате и за бързорастящи семена от топлолюбивите като боб, царевица, и слънчоглед.

Първото нещо, което трябва да направите, преди да започнете да засаждате сортови семена, е да ги сортирате и организирате в две купчини. Една ще е с тези, които ще засаждате на закрито, а другата за директна сеитба. За да си помогнете, отделете малко време, за да прочетете инструкциите на всеки пакет. Щом приключите с това, сте готови да засадите някои семена! Но откъде да разберете кога да започне засаждането?

Кога се засаждат градински сортови семена

Времето е много важно, когато става въпрос за отглеждане на семена. Ако ги засадите прекалено рано, може да се окажете със слаб разсад или могат да бъдат убити от слана, когато са на открито. Но ако стартирате твърде късно, вашите растения няма да имат достатъчно време, за да покълнат в градината. Как да знаете кога да започнете? На повечето пакети има някои общи указания.

На закрито семената обикновено могат да бъдат засадени 6-8 седмици преди последния студен ден на пролетта. На открито, могат да бъдат директно поставени 3-4 седмици преди последния студен ден или в началото на пролетта.

Как да засаждате семена

Независимо кой метод избирате да използвате, стъпките за засаждане на сортови семена са по същество еднакви.

Започнете с разорана, леко влажна почва. Малките семена могат да бъдат поръсени върху почвата. Направете първо дупка или просто натиснете семената с пръст в почвата. Покрийте ги с пръстта и внимателно я изравнете. Полейте семената, ако почвата не е вече влажна. Наблюдавайте ги за покълване.

Имайте предвид, че това са само общи насоки за засаждане на градински сортови семена. Ако сте начинаещ, не забравяйте да отделите малко време, за да прочетете инструкциите от пакетите, преди да започнете да засаждате семената или потърсете подробности за засаждането онлайн. Сеитбата е забавна и няма нищо по-добро от удовлетворението, което идва от отглеждането на собствени растения!