Соларни системи за едно по - добро бъдеще

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Соларни системи и фотоволтаици
5

В последните няколко години усилено се заговори за соларната енергия и за ползите, които може да ни донесе тя. Благодарение на технологичните достижения, които ни позволяват да „уловим” слънчевите лъчи и да ги превърнем в енергия ние не само намаляваме  значително разходите си за електроенергия, но и опазваме природата като използваме алтернативни източници на енергия.

Соларните системи са изключително много подходящи за страната ни, тъй като тя е благословена с много слънчеви дни в годината и с климат, много подходящ за инсталацията и използването на соларните системи.

В началото, когато този тип системи навлизаха в домакинствата ни, те бяха използвани главно за затопляне на вода и за отопления на жилищата през месеците от март до октомври.

Напоследък обаче все по - голяма популярност набират соларните електроцентрали, при които соларните системи преобразуват слънчевата енергия в електричество.

Този вид централи, които се наричат още фотоволтаични системи са основно два вида - отворени и затворени, като за сега по - популярни в страната ни са затворените соларни системи или както са популярни „автономните соларни  системи”.

Затворените системи нямат връзка с електропреносната мрежа и електричеството, което произвеждат се използва за директно захранване на домакинските електроуреди.

Да разгледаме малко по - подробно от какви елементи се състоят автономните соларни системи както и какви функции изпълнява всеки един елемент от тях.

Разбира се най - важни в случая са соларните панели, чиято основна функция е да уловят слънчевата светлина и да я преобразуват в енергия. Едни от най - популярните соларни панели, които в момента се използват са панелите с кристален калций, който има няколко разновидности: тънкослоен силиций, поликристален силиций и монокристален силиций.

Енергията, която се улавя и преработва от соларните системи е доста непостоянна затова се налага да се използва едно специално устройство наречено контролер или заряден регулатор, с помощта на което устройство се регулират изходните параметри на тока и напрежението, за да могат те да бъдат поддържани в нормални граници. Зарядния регулатор при автономните соларни системи е много важен елемент тъй като той регулира зарядни стойности и следи за състоянието на акумулаторната батерия.

Следващият важен елемент е акумулаторната батерия, без която не може нито една фотоволтаична електроцентрала служи за съхраняване на произведената енергия от соларните системи.

Последният, но не и по значение елемент е инвертора, който е необходим, за да преобразува постоянния ток в променлив, за да могат да се захранват всички домашни електроуреди.

Това са основните елементи на автономните соларни системи, но за да получите по - подробна и пълна информация посетете страницата на Крейн ООД и се запознайте в детайли с производството на отворени и затворени соларни системи.

Компания Крейн ООД е сред водещите производители на соларни и фотоволтаични модули и системи, която има множество реализирани проекти на територията на цялата страна и в чужбина. При заявка от ваша страна компанията може да произведе, достави и монтира вашата автономна или отворена соларна електроцентрала.

Използването на алтернативни източници на енергия не е просто модна прищявка, а разумно и практично решение, което ще ви спести не само доста средства, но и  ще ви направи независими и самостоятелни.