Какво не знаем за марихуаната?

Популярни

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

В динамичния ритъм на съвременния живот, стресът се явява като непрекъснат спътник, влияещ...

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

В света на луксозните парфюми, Bulgari се откроява като емблематична марка, известна със своята...

марихуана интересни факти за растението и семената
5

Както сигурно сте чували, марихуаната е най-често използваният нелегален опиат в Америка. В България е позволено купуването само на CBD семена марихуана, защото те имат безброй ползи за човешкото здраве. Макар пушенето и отглеждането да са извън закона на родна земя, има много места, където тревата е легализирана, заради ползите ѝ. Такива са Аляска, Калифорния, Колорадо, Орегон, Мейн, Масачузетс, Невада и други. Колко обаче всъщност знаем за марихуаната? Ще ви разкажем интересни факти, за това така обсъждано растение. Нека да започваме.

Митичен произход

Макар за канабис да започва да се говори повече по време на хипи поколението, то далеч не е първото, което пуши марихуана. Кои са били първите обаче не знаем и няма ясно проследима връзка. Според Музея за борба с наркотиците, най-старите писмени препратки към канабиса датират от 2727 г. пр. н. е. Тогава китайският император Шен Нунг е открил веществото и го е използвал за лечебни цели. За съжаление, изобщо не можем да се доверим на този факт, предвид това, че името на този човек не е сред имената на императорите на Китай. Първият император на обединен Китай е Цин Ши Хуанг, който е роден около 260 г. пр.н.е. - значително по-късно от предполагаемия Шен Нунг.

Най-ранните примери за писмени китайски символи пък датират от династията Шан, между 1200 г. пр. Н. Е. и 1050 г. пр.н.е., когато оракули са издълбавали символи върху костите и черупките на костенурките. Което означава, че даже не сме сигурни къде и как този Шен Нунг е записал своите експерименти с марихуаната. Следователно, можем да заключим че и той и неговият първи досег с марихуаната са по-скоро мит, отколкото истина.

И все пак китайците имат заслуга. Древните тайванци са използвали конопените влакна за украса на керамика преди около 10 000 години, според "Археологията на древен Китай" (Yale University Press, 1968). Но самоличността на първия човек, открил опияняващите ефекти на растението е все още неизвестна.

Странни начини за използване на коноп

Растението марихуана не се използва само за пушене. Дълги години се е използвало и за направата на въжета и платове. Според източници, благодарение на конопеното въже са се транспортирали гигантски каменни статуи. През 2012 г. археолози създават репродукции на статуите на Великденския остров, опитвайки се да разберат как древните хора може да са преместили емблематичните глави. Теоретиците естествено предлагат всичко - от ролки с дървени трупи до извънземна помощ. През 2012 г. обаче археолог от държавния университет в Калифорния Лонг Бийч, Карл Липо, доказва, че всичко, което е необходимо, е въже от коноп. Той дори показва нагледно, как той и още 17 човека успяват да преместят статуята цели 100 метра за по-малко от час.

Коноп срещу марихуана

Каква е разликата между коноп и марихуана? През 2011 г. изследователи откриват генетичната промяна, която позволява на психоактивните растения канабис да влияят по този начин. За сравнение, те използват индустриалните конопени растения, които нямат опияняващ ефект.

Индустриалните конопени растения са същите видове като растенията марихуана, но те не произвеждат вещество, наречено тетрахидроканабинолова киселина (THCA). Това е предшественикът на тетрахидроканабинола (THC), психоактивната съставка в марихуаната.

Конопените растения не успяват да произведат това вещество, тъй като им липсва ген, който създава ензим за производството на THCA, според учените.

трева канабис какво не знаем за нея

За разлика от тях, растенията от марихуана произвеждат THCA, но не създават голяма част от веществото, наречено канабидиолова киселина (CBDA), което се среща в изобилие в конопа, но се конкурира с THCA за хранителни източници по време на растежа. По този начин конопът е богат на непсихоактивен CBDA, докато марихуаната е пълна с THC.

Пушенето на марихуана влияе различно на половете

Марихуаната има различен ефект върху жените и мъжете. При изследване върху плъхове, психологът от държавния университет във Вашингтон, Ребека Крафт установява, че жените са по-чувствителни към болкоуспокоителните качества на канабиса, но също така е по-вероятно да развият толерантност към лекарството, което може да допринесе за негативни странични ефекти и зависимост от марихуаната.

 По-високите нива на хормона естроген при женските плъхове изглежда играе роля в половата диференциация. Женските плъхове са и по-чувствителни към ефектите на канабиса при овулация, когато нивата на естроген са най-високи.

Обезболяващо за животните

Хората са използвали лечебна марихуана, за да облекчат всичко - от глаукома до страничните ефекти на химиотерапията. Защо да не я използват и за да помогнат на домашните си любимци? Ами всъщност, това се е прави от 2013 г. насам. Повечето пъти животните, които приемат марихуана я изчистват от системите си до няколко часа. Естествено, за благоприятни ползи е важно това количество да е малко, защото при по-голямо, може да бъде смъртоносно.

Предоставено от: https://seedsmafia.com/bg/