Романтичната история на сватбените пръстени

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Сватбените пръстени
5

Днес живеем във време, когато сватбеният ритуал се възприема много повече като отживелица, отколкото като необходимост. Голяма част от младите хора предпочитат да живеят заедно, без  да сключват граждански и църковен брак. Разбира се не липсват и двойки, които решават да спазят тази вековна традиция и официално да се свържат в свещен съюз. Един от най-важните моменти в деня на сватбата е размяната на венчалните пръстени. Но замисляли ли сте се някога защо го правим? Ще ви издадем само, че тази традиция е започнала преди повече от три хилядолетия. Ако искате да научите повече, то прочетете следващите редове, в които ще ви разкрием романтичната история на сватбените пръстени.

Как започва всичко?

Ако трябва да сме напълно откровени, едва ли някога ще разберем, кога точно е възникнала тази традиция.  Това, което учените знаят със сигурност е, че първите писмени сведения за ритуал,  предшественик на модерната размяна на пръстени, датират преди повече от 3 хиляди години. Те са открити в Древен Египет. Историята разказва, че първоначално двойките си разменяли ленти, направени от сплетена тръстика или коноп, които увивали около пръстите си. Тези материали обаче не били достатъчно издръжливи във времето, затова древните египтяни постепенно ги заменили. Така се появили пръстени, изработени от кожа или  кости на различни животни.

Символиката на пръстените

Древните хора смятали, че колкото по-скъп е материалът, толкова по-голяма любов демонстрира. Разбира се, такива могли да си позволят единствено по-заможните членове на обществото. Като цяло обаче, египтяните вярвали, че пръстените са символ на вечната любов и отдаденост на влюбените. Затова те имат кръгла форма, изразяваща безкрайната свързаност. Макар да са минали хиляди години от тогава, тази романтична символика остава непроменена и до днес.

Защо слагаме венчалните халки на безименния пръст?

По-късно, древните римляни започват да си разменят железни пръстени, които гравирали с инициалите си. Тогава се появява традицията венчалните халки да се поставят на безименния пръст на лявата ръка. Има няколко хипотези, обясняващи защо  е бил избран точно той. Според най-разпространената от тях, римляните и гърците, вярвали, че по безименния пръст минава “вената на любовта”, която се свързва директно със сърцето. Друго възможно обяснение идва от християнската сватбена церемония. Когато свещенослужителят произнасял молитвата, “в името на Отца и Сина и Светия дух” той последователно докосвал палеца, показалеца и средния пръст, а когато изричал “амин”, за да потвърди съюза - безименния. Каквато и да е причината, очевидно е, че и в  наши дни продължаваме да го правим по същия начин.

Съвременните пръстени

През вековете, историята на сватбените пръстени продължава да ни предоставя интересни факти. Например, знаете ли, че в повечето съвременни общества, само жените са носели пръсната  си след сватбата. Така било и в САЩ до Втората световна война. По време на този период, военните започнали да носят венчалните си халки на фронта, за да им напомнят за дома и любимата. Постепенно това се разпространило и сред цивилните мъже. Така в Америка  и двата пола започнали да носят сватбените си пръстени.

Как да изберем подходящия сватбен пръстен?

Подходящ сватбен пръстенДнес, пръстените остават важна част от сватбеното тържество. Изборът на брачни халки може да се окаже трудна задача, затова заредете се с търпение. Нужно е и двамата партньори да уточнят предпочитанията си и ако те се различават, да достигнат до компромисен вариант. Най-важният въпрос е от какъв материал да бъдат изработени. Може да избирате между злато, платина , сребро или дори неръждаема стомана. Традиционните повечето двойки  обаче залагат  на златни или сребърни пръстени. В сайта на Silver.bg ще откриете богато разнообразие от сребърни пръстени с гарантирано качество.

След това остава да помислите и за начина, по който ще изглеждат. Може да украсите с камъни, кристали и дори диаманти. Съветваме ви да изберете по-изчистен и минималистичен дизайн, за  да ви бъде удобен за носене. По желание може и да гравирате сватбените халки.

Така завършва нашата разходка през вековете. Сватбените пръстени остават и до днес символ на вечната любов, разбирателство и уважение между двама души. Така, че ако на вас ви предстои да изречете заветното “да”, не забравяйте какво обещание сте дали, слагайки венчалната халка на ръката си.